FC Twente niet langs Roda in povere seizoensopening

FC Twente is het seizoen 2010/11 gestart met een gelijkspel. In Kerkrade stelde het elftal van trainer Michel Preud'homme teleur en bleef de regerend landskampioen steken op 0-0 tegen Roda JC.

Waar in het bewierookte vorige seizoen een doelpunt in de slotfase vaak uitkomst bracht voor Twente, kwam die gewilde treffer er vrijdagavond niet. Omdat de thuisploeg slechts zelden gevaarlijk werd, bleef het nieuwe seizoen in de eerste negentig minuten verstoken van goals.

In de eerste helft was Twente de betere ploeg. Een doelpunt hing 45 minuten lang in de lucht, maar kwam er in het eerste bedrijf niet. Cheick Tioté, Bryan Ruiz en Dwight Tiendalli verschenen in kansrijke positie voor het doel van Przemyslaw Tyton, maar misten de finesse om de openingstreffer aan te laten tekenen.
<br /> Bij de regerend landskampioen was het veldspel acceptabel, maar bleek de laatste pass voortdurend een struikelblok. Door de ontbrekende afstemming bij Twente mocht ook de thuisploeg hopen op een goed resultaat. Willem Janssen was in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt namens de Limburgers. Zijn schot ging voorlangs.

Het eerste wapenfeit na de onderbreking kwam op naam van Ruiz. Na een imposante rush vergat de aanvaller een overtalsituatie voor Twente uit te spelen. Het was tekenend voor het spel van de Costaricaan; de uitblinker van vorig seizoen leek ver verwijderd van zijn kampioensvorm.

Door het uitblijven van een Twentse voorsprong durfde Roda JC meer en meer de verdedigende stellingen te verlaten. Tien minuten na rust kreeg Mads Junker de grootste kans. De kopbal van de Deen belandde op de lat.

De poging van Junker bleek echter allerminst de aanzet voor een Roda-offensief. Naarmate de slotminuut in zicht kwam, heroverde Twente het initiatief. Luuk de Jong, Ruiz en Nacer Chadli waren al dichtbij alvorens Marc Janko zijn officiële debuut maakte bij de uitploeg. De Oostenrijkse invaller kon de doelpuntloze puntendeling echter niet meer verhinderen.