FC Midtjylland doet Southampton op eigen veld pijn

Southampton heeft in de jacht op meer Europees succes in het eigen St. Mary's genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel tegen FC Midtjylland in de play-off van de Europa League.

Veel historie heeft Southampton (nog) niet kunnen schrijven in Europa. De laatste drie deelnames aan het toernooi om de UEFA Cup waren al na één ronde voorbij. Manager Ronald Koeman wil daarmee breken.

Maar na het succes tegen Vitesse dreigt FC Midtjylland in de play-offs de Europese ambities van The Saints te frustreren. Op St. Mary's verraste de Deense kampioen met een verdiend gelijkspel.

Op slag van rust deelde Tim Sparv de eerste tik uit. De voormalig middenvelder van FC Groningen passeerde doelman Maarten Stekelenburg met een schot van afstand. De Fin genoot het laatste deel van zijn opleiding bij Southampton en vierde zijn doelpunt daarom ingetogen.

Southampton, dat voor rust het overwicht niet kon vertalen in grote kansen, voerde in de tweede helft de druk verder op. Na de afgekeurde treffer van Steven Caulker (duwfout) kwam de hulp van FC Midtjylland. Een overtreding van Kian Hansen op James Ward-Prowse leverde in de 56ste minuut een strafschop op, die werd benut door Jay Rodriguez.

Maar voor Southampton bleef het mede door knappe reddingen van keeper Johan Dahlin en de paal bij die ene treffer, zodat het over een week op bezoek bij de Deense kampioen zeker zal moeten scoren om de Europese droom overeind te houden.