FC Groningen uitgeschakeld na bizar eigen doelpunt Padt

Het avontuur in de Europa League is voor FC Groningen na de groepsfase voorbij. Slovan Liberec won in de Euroborg door een eigen treffer van doelman Sergio Padt (0-1) en schakelde de ploeg van trainer Erwin van de Looi daardoor uit.

In de derde speelronde pakte de KNVB-bekerwinnaar op bezoek bij de Tsjechen het eerste punt dankzij een in twee instanties benutte strafschop van Danny Hoesen. Om nog hoop te houden op overwintering in de Europa League moest FC Groningen thuis tegen Slovan Liberec winnen. De start was ook prima, want een schot van Lorenzo Burnet ging in de dertiende minuut maar net naast. Niet veel later ging een inzet van Hoesen ook nipt naast.

Ook Albert Rusnák liet zich zien, maar na ruim een half uur kwam FC Groningen goed weg toen Padt redding bracht op een inzet van Marek Bakos. Vier minuten voor rust miste ook Bryan Linssen een goede mogelijkheid namens de thuisclub. Ook in de tweede helft was FC Groningen de bovenliggende partij, maar de ploeg verzuimde zichzelf daarvoor te belonen. Slovan Liberec mocht Tomás Koubek dankbaar zijn, want de doelman redde na een klein uur katachtig op een kopbal van Linssen en een schot van Kasper Larsen uit de daaropvolgende hoekschop.

Jarchinio Antonia probeert Lukas Bartosak van zich af te houden.

Dat het FC Groningen niet lukte om een bres te slaan in de verdediging van Slovan Liberec was geen wonder, want de Tsjechen kregen dit seizoen in Europese uitwedstrijden nog geen doelpunt tegen. Op bezoek bij Hapoel Ironi Kiryay Shmona, Hajduk Split en Olympique Marseille hield de club telkens de nul.

Na een uur nam Slovan Liberec het initiatief steeds meer over van FC Groningen, maar dat bleef lang zonder succes. Tot de 81ste minuut. Een schot van Zdenek Folprecht ging via de binnenkant van de paal via het hoofd van Padt over de lijn.

Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Slovan Liberec drie punten mee naar huis nam. De Tsjechen bezetten met zeven punten uit vier duels de tweede plaats in Groep F van de Europa League, waarin Sporting Braga met negen punten koploper is. Ook Olympique Marseille mag met zes punten nog hopen op een plek in de knock-outfase. FC Groningen is uitgeschakeld.