Hoesen bezorgt Groningen op de valreep punt in Tsjechië

FC Groningen heeft diep in de extra tijd een puntje gepakt bij Slovan Liberec. Danny Hoesen duwde de bal in de rebound over de doellijn na een door hemzelf gemiste strafschop (1-1).

In de vijfde minuut van de extra tijd kregen de Groningers een penalty na een duw tegen Etiënne Reijnen. Danny Hoesen ontfermde zich over de bal, maar schoot hard op keeper Tomás Koubek. In de rebound tikte de spits de bal met de punt van zijn rechterschoen via de onderkant van de lat alsnog in het doel: 1-1.

Daarmee gaf de Duitse scheidsrechter Christian Dingert de bezoekers het voordeel van de twijfel, waar ze vlak daarvoor werden benadeeld toen de net ingevallen Michael de Leeuw direct rood kreeg voor een - ongelukkige - trap in het gezicht van Herolind Shala. Eindhovenaar Kevin Luckassen leek kort daarna matchwinner te worden voor de Tsjechen, toen hij drie minuten voor tijd na een scrimmage de bal handig in het Groningse doel verlengde.

Met het uiteindelijke gelijkspel kreeg Groningen loon naar werken, want de ploeg van trainer Erwin van de Looi was na rust lange tijd de bovenliggende partij. Albert Rusnák schoot hard op doel en Mahi raakte met zijn vrije trap zelfs de bovenkant van de lat. Ook Bryan Linssen was gevaarlijk met een lob, maar de bal stuiterde naast. Pas in het laatste kwartier drongen de Tsjechen weer flink aan, met vooral veel pogingen van afstand. De beste uitgespeelde kans was voor Dmitriy Efremov. Hij kapte zich knap vrij, maar Sergio Padt verkleinde zijn doel goed. Josef Sural zag zijn omhaal net over gaan.

Mimoun Mahi (links) was in de eerste helft de gevaarlijkste man aan de kant van de Groningers.

FC Groningen mocht na twee nederlagen in Groep F niet verliezen in Tsjechië om nog reële kansen te houden op overwintering in Europa. Toch koos Van de Looi voor een versterkte defensie. Daar liet hij Kasper Larsen in de basis debuteren om een extra man in het centrum op te stellen. De backs Hans Hateboer en Abel Tamata kregen daarbij de vrijheid om waar dat kon de diepte te zoeken.

De Groninger die aanvankelijk het meest aan het werk werd gezet, was Padt. Serieus in de problemen kwam de keeper echter niet, net zoals zijn collega Koubek aan de overkant. Toen Groningen een beetje onder de druk van de thuisploeg uit was, probeerde Mahi het met een schuiver van afstand die ruim naast ging. Ook zijn van richting veranderde inzet stuiterde naast het doel, al hielden de Tsjechen even hun adem in terwijl de bal onderweg was. Padt moest zich vlak voor rust nog strekken na een uithaal van Vladimir Coufal.

Door het gelijkspel en het verlies van Olympique Marseille bij Sporting Braga (3-2) staan de Groningers slechts drie punten achter op nummer twee Slovan. Dat is tijdens de volgende speelronde, op 5 november, de volgende opponent in Stadion Euroborg.