FC Groningen geen partij voor B-elftal Olympique Marseille

De terugkeer van FC Groningen in de groepsfase van de Europa League was geen feestelijke aangelegenheid voor de noorderlingen. De ploeg van trainer Erwin van de Looi ging in de eigen Euroborg met 3-0 onderuit tegen een zwaar gewijzigd Olympique Marseille.

Waar FC Groningen vasthield aan de winnende formatie van het afgelopen weekend, koos trainer Michel bij Olympique Marseille na de 4-1 overwinning op SC Bastia voor een hevig gewijzigde basiself. De Spaanse hoofdcoach liet belangrijke spelers als Rémy Cabella en Michy Batshuayi op de bank en nam Nicolas N'Koulou en Lassana Diarra zelfs helemaal niet mee naar Groningen.

Daardoor werden Lucas Ocampos, Alaixys Romao en Mauricio Isla weer eens opgesteld en kregen talenten als Stéphane Sparagna, André Zambo Anguissa en Georges-Kevin N'Koudou de mogelijkheid zich te tonen bij de huidige nummer elf van de Ligue 1. De laatste twee maakten gretig gebruik van de kans die de Spanjaard hen bood in het eerste duel in de groepsfase van de Europa League.

Na 25 minuten spelen was het namelijk Georges-Kevin N'Koudou die de Fransen op voorsprong schoot in de Euroborg. De twintigjarige buitenspeler kreeg de bal op de linkerflank enigszins gelukkig mee, maar was met het projectiel aan zijn voet vier Groningen-spelers te snel af. Eenmaal in het strafschopgebied aanbeland bleef hij ijzig koel en schoot hij in de korte hoek raak.

Doelpuntenmaker Georges-Kevin N'Koudou wordt afgestopt door FC Groningen-speler Hans Hateboer.

Zes minuten voor rust verdubbelde Lucas Ocampos die voorsprong. De Argentijn profiteerde van geblunder in de Groningse defensie. Het ging mis bij Johan Kappelhof, die een inschattingsfout maakte toen Anguissa werd aangespeeld. Die draaide zich daardoor gemakkelijk vrij bij de ene centrale verdediger van FC Groningen, waarop hij de ruimte zag achter de ander: Rasmus Lindgren. De negentienjarige Kameroener stuurde Ocampos precies op het goede moment de diepte in, toen die nog op één lijn stond met Lindgren. Oog in oog met doelman Sergio Padt besloot hij de goalie uit te spelen, waardoor het in een leeg doel gemakkelijk binnentikken was: 0-2.

De thuisploeg stelde daar qua kansen bijzonder weinig tegenover. Enkel uit een vrije trap van Danny Hoesen werd voor rust wat gevaar gesticht. De spits mikte de vanaf zo'n twintig meter net over de lat. Na rust werd de thuisploeg wat gevaarlijker. Opnieuw had Hoesen daar een aandeel in. Dit keer trad hij op als aangever, door een hoge bal van Lindgren met zijn borst klaar te leggen voor Michael de Leeuw. Die haalde ineens uit, maar schoot net naast de linkerpaal.

Lucas Ocampos omspeelt doelman Sergio Padt en tikt de 0-2 binnen.

De Leeuw kon daarmee aanleggen voor de aansluitingstreffer en dat mocht een klein wondertje heten. Want in de tweede minuut  na rust ontsnapte Groningen aan een strafschop toen Ocampos een bal tegen de arm van Kappelhof kopte. Arbiter Yevgeni Aranovski oordeelde dat er geen opzet in het spel was en liet doorspelen, tot ongeloof van de Franse enclave in de Euroborg.

Na ruim een uur spelen viel de 0-3 dan alsnog. N'Koudou stuurde Benjamin Mendy op de linkerflank de diepte in en de Senegalese Fransman zocht de achterlijn op. Vanaf die positie legde hij terug op Romain Alessandrini. De 26-jarige Fransman werd volledig vrijgelaten en klopte Padt opnieuw in de korte hoek.

Dat De Leeuw even na de derde tegentreffer ook vrij voor het doel van doelman Steve Mandanda niet tot scoren kwam, was een teken aan de wand voor Groningen. Op de rand van het strafschopgebied vrijgespeeld bleek hij niet daadkrachtig genoeg om de dertigjarige goalie te verschalken en mikte hij met een gehaaste poging naast de linkerpaal. Via een klein slotoffensief van de thuisploeg viel er nog een serieuze poging van invaller Mimoun Mahi te noteren, maar ook hij wist Mandanda niet te verschalken, laat staan de ferme achterstand om te buigen.