Ex-preses Marseille aangeklaagd wegens 'illegale transfers'

Reacties

Voormalig Olympique Marseille-voorzitter Jean-Claude Dassier is aangeklaagd wegens vermeende illegale transfers van de club die om 19.00 uur tegenstander is van FC Groningen in de Europa League. Het zou de Franse topclub mogelijk een financiële strop van 55,3 miljoen euro hebben bezorgd.

Ex-preses Marseille aangeklaagd wegens 'illegale transfers'

Dassier was tussen 2009 en 2011 voorzitter van Marseille en heeft zich volgens Franse justitie in die periode schuldig gemaakt aan misbruik van bedrijfseigendommen, criminele samenzwering en vervalsing. Dat is de uitkomst van een in 2011 gestart onderzoek naar de transfers van veertien spelers (Lucho González, Stéphane M'Bia, Souleymane Diawara, M'Baye Niang, Fabrice Abriel, César Azpilicueta, Cyril Rool, Fernando Morientes, Charles Kaboré, Loïc Rémy, André-Pierre Gignac, Benoît Cheyrou, Hatem Ben Arfa en Gabriel Heinze).  

Lucho González kwam in 2009 voor negentien miljoen euro over van FC Porto. De Argentijn is daarmee nog altijd de duurste aankoop aller tijden van Olympique Marseille.
Lucho González kwam in 2009 voor negentien miljoen euro over van FC Porto. De Argentijn is daarmee nog altijd de duurste aankoop aller tijden van Olympique Marseille.

Justitie nam achttien transacties onder de loep, omdat het vermoeden bestond dat er tijdens die transfers illegale betalingen zijn verricht aan zaakwaarnemers en tussenpersonen. In januari 2013 werden de kantoren van l'OM daarom onderzocht en zijn er documenten in beslag genomen. Ruim een jaar later werden vijftien bestuursleden in hechtenis genomen, onder wie de huidige voorzitter Vincent Labrune en zijn voorgangers Dassier en Pape Diouf. In januari van dit jaar volgde een tweede golf met verhoren, waarbij ook enkele zaakwaarnemers werden ondervraagd.

Dassier vertelde donderdag tijdens zijn verdediging dat 'alles eerlijk is verlopen'. 'Alle contracten zijn volledig legaal. Maar als ik het goed begrijp ben ik schuldig bevonden, omdat we spelers hebben gekocht en verkocht en tegelijkertijd verdragen hebben ondertekend met zaakwaarnemers. En dus hebben we een markt gevoed waar dingen gebeuren die verwijtbaar zijn. Maar het is moeilijk je verantwoordelijk te voelen voor de manier waarop zaakwaarnemers hun geld verdienen. Ons valt niets te verwijten, dit was niet bedoeld om onszelf te verrijken', aldus Dassier tegen persbureau AFP.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.