FC Groningen bezorgt Heracles Almelo ijskoude douche

Een dramatische fase tussen de dertigste en veertigste minuut is Heracles Almelo zaterdagavond duur komen te staan in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen. De noorderlingen triomfeerden uiteindelijk met 1-4 en klommen naar de negende plaats.

Heracles Almelo en FC Groningen legden voor de winterstop min of meer hetzelfde parcours af. Beide clubs startten matig aan het seizoen, maar werkten zich na een sterke reeks op tot middenmoter.

FC Groningen-trainer Ernest Faber voerde vier mutaties door ten opzichte van het duel met Go Ahead Eagles (1-1) van vlak voor de winterstop. Twee van die 'nieuwe gezichten', Desevio Payne en Alexander Sørloth, lieten zich in de eerste helft fêteren als doelpuntenmaker.

Het bal werd na 31 minuten echter geopend door Mimoun Mahi, die de bal over doelman Bram Castro stiftte nadat Sørloth hem vrijspeelde. In de beginfase deden beide teams, zoals je op grond van de ranglijst zou verwachten, weinig voor elkaar onder. Clubtopscorer Samuel Armenteros van Heracles kopte bijna raak uit een hoekschop van Thomas Bruns en even later vloog een corner van ploeggenoot Brandley Kuwas er bijna in één keer in.

De spelers van Heracles Almelo en FC Groningen kregen te maken met winterse omstandigheden.

Na de 0-1 van Mahi liep FC Groningen razendsnel uit. In de 34ste minuut schoot Payne vanaf rechts diagonaal raak, waarna Sørloth vijf minuten later een flipperkastsituatie beëindigde met een knappe goal. Bij afwezigheid van Tom van Weert kreeg de Noorse aanvaller de voorkeur boven Danny Hoesen, die mag vertrekken.

Vlak na de hervatting verzuimde Lerin Duarte de spanning nog enigszins te vergroten. Ongecontroleerd schoot de Heracles-middenvelder de bal over het doel. FC Groningen gaf verder nauwelijks kansen weg en liet zelfs na de marge te vergroten. Onder anderen Sørloth spaarde de thuisploeg nog, maar Mahi haalde vlak voor tijd de trekker wel over. De aanvaller was er als de kippen bij om een foutje van Castro (hij kreeg een inzet van Juninho Bacuna niet onder controle) af te straffen. Daryl van Mieghem redde daarna nog de eer met een kiezelhard schot: 1-4.

Nummer negen FC Groningen stuit volgende week zaterdag voor eigen publiek op Vitesse. Heracles, dat tiende staat, gaat vrijdag op bezoek bij streekrivaal FC Twente.