FC Groningen bevestigt nu wel beroerde reputatie van NEC

NEC heeft het bekersucces in Euroborg op hetzelfde veld geen vervolg kunnen geven. Sterker nog, Michael de Leeuw wees namens FC Groningen op de Nijmeegse pijnpunten (5-2). Met een van zijn drie goals komt hij in aamerking voor de eretitel goal van het jaar.

FC Groningen bevestigt nu wel beroerde reputatie van NEC

Na een eerbetoon aan de deze week overleden clubicoon Martin Koeman had FC Groningen weinig tijd nodig revanche te nemen voor de bekeruitschakeling voor NEC, dat woensdag nog met 0-1 had gewonnen in Euroborg.

Al na minder dan een half uur was het pleit beslecht in het voordeel van FC Groningen. In de veertiende minuut opende De Leeuw de score nadat hij met een mooie beweging de Nijmeegse defensie in de luren had gelegd.

Het bleek het begin van het einde voor NEC, dat het aan zichzelf te wijten had dat de wedstrijd na een half uur was beslist. Onnodig balverlies op de vijandelijke helft van Alireza Jahanbakhsh was de basis voor de 2-0. Filip Kostic drukte de ploeg van trainer Anton Janssen met de neus op de feiten.

Ronald Koeman (helemaal links) en Erwin Koeman (uiterst rechts) waren aanwezig bij het eerbetoon aan hun vader Martin Koeman
Ronald Koeman (helemaal links) en Erwin Koeman (uiterst rechts) waren aanwezig bij het eerbetoon aan hun vader Martin Koeman

In de 27ste minuut volgde de genadeklap voor de Nijmeegse bezoekers. Rens van Eijden verkeek zich op een voorzet van Maikel Kieftenbeld, waarna de bal via het been van de NEC-verdediger in het Nijmeegse doel verdween.

De stand bood FC Groningen de gelegenheid de laatste wedstrijd van 2013 extra cachet te geven. De Leeuw deed dat in de 47ste minuut met een zéér bijzondere treffer. De aanvaller werkte de bal in een pirouette in de lucht met een hakbal achter doelman Kalle Johnsson.

In de zeventigste minuut deed de spits opnieuw van zich spreken. Met zijn valse hattrick riep De Leeuw ook de inhaalrace van NEC een halt toe. De Nijmeegse formatie had door toedoen van Christoph Hemlein en Alireza Jahanbakhsh de achterstand verkleind.

De ploeg van Janssen keerde huiswaarts in de wetenschap dat de status van meest gepasseerde defensie in de Euroborg was bevestigd. Inmiddels heeft NEC in achttien duels 48 treffers moeten incasseren, hetgeen ook een verklaring is voor de laatste plaats in de Eredivisie. FC Groningen gaat dankzij de zege als nummer zes de winterstop in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen