NEC schakelt FC Groningen uit dankzij Rieks en Johnsson

NEC heeft zich ten koste van FC Groningen geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi (0-1). Søren Rieks kroonde zich tot matchwinner, maar ook zijn ploeggenoot Kalle Johnsson was erg belangrijk.

Het begin van de wedstrijd was voor FC Groningen, dat in de achtste minuut de eerste goede mogelijkheid kreeg via Tjaronn Chery, maar NEC-doelman Johnsson redde uitstekend. De thuisploeg wist haar laatste vier duels in de Eredivisie niet te winnen en wilde duidelijk een einde maken aan die reeks. Ook na de kans van Chery bleef het elftal van trainer Erwin van de Looi de bovenliggende partij, maar dat werd niet in de score uitgedrukt.

Sterker nog, op slag van rust kwamen de bezoekers op voorsprong. Na een pass van Eric Botteghin op Tom Hiariej onderschepte Rieks de bal, waarna de Deen alleen op FC Groningen-keeper Marco Bizot af ging en koel afrondde (foto onder). Ook na rust ging de thuisploeg op zoek naar een treffer, maar kwam ook NEC er gevaarlijk uit. Zo verzuimde Michael Higdon de voorsprong te verdubbelen, maar aan de andere kant moest Johnsson vaker in actie komen.

Krisztian Adorjan was dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van de invaller belandde op de lat. Ook zijn ploeggenoot Michael de Leeuw kopte de bal tegenhet aluminium. In de 86ste minuut redde Johnsson opnieuw uitstekend op een inzet van Chery. NEC verdedigde zijn voorsprong uiteindelijk met succes, want het bleef uiteindelijk bij 0-1 in Euroborg.

FC Groningen krijgt al snel de kans op revanche, want zondag komen de Nijmegenaren opnieuw op bezoek. Dan met als doel de laatste plaats in de Eredivisie te verlaten.