FC Eindhoven slachtoffer wederopstanding Sparta

Sparta Rotterdam houdt hoop na vier jaar in de Jupiler League terug te keren op het hoogste niveau. Het eerste obstakel op die weg - FC Eindhoven – werd genomen (0-2).

De nacompetitie was voor Sparta Rotterdam de laatste kans het seizoen nog een mooi sluitstuk te geven. Want de tweede seizoenshelft was één grote lijdensweg, waarin op 3 februari voor het laatst het zoet van een overwinning werd geproefd.

Vóór die 1-2 zege op Jong PSV was de tweede periodetitel al veroverd, waarmee een plaats in de play-offs zeker werd gesteld. En in die barrage boekte Sparta bijna drie maanden later in Eindhoven weer een overwinning, waardoor de Eredivisie in het vizier blijft.

Maar makkelijk ging het allerminst in het Jan Louwers Stadion. Na het 1-1 gelijkspel van maandag in Rotterdam was FC Eindhoven de favoriet voor een plaats in de tweede ronde van de play-offs om een plaats in de Eredivisie.

De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong had ook het overwicht. In de 37ste minuut was het dicht bij een openingstreffer, ware het niet dat de poging van Nayib Lagouireh op de paal eindigde. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak.

Strafschop
Michel Breuer opende de score uit een strafschop, die was toegekend na hands van Maxime Gunst na een voorzet van Mimoun Mahi. Het gaf de Rotterdamse burger moed, hetgeen ook tot uitdrukking kwam in de andere verhoudingen op het veld in de tweede helft.

Na rust zocht FC Eindhoven tevergeefs naar de gelijkmaker. Die strijd ging de thuisploeg steeds moeizamer af, en dat had ook te maken met het groeiende Rotterdamse vertrouwen in een goede afloop. Finn Stokkers maakte in de 88ste minuut een einde aan de onzekerheid bij Sparta. De invaller profiteerde net als maandag van een fout van Eindhoven-keeper Tom Muyters.

In de volgende ronde wacht een dubbele confrontatie met de nummer zeventien in de Eredivisie. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid NEC, dat donderdag begint in Rotterdam aan z’n strijd op het hoogste niveau te blijven. Daar waar Sparta naar terug verlangt.