Farfán maakt einde aan lange WK-droogte Peru

Reacties

Peru heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag als 32ste en laatste land gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Rusland. La Blanquirroja zegevierde in de return van de intercontinentale play-off tegen Nieuw-Zeeland met 2-0 nadat de eerste ontmoeting geen treffers had opgeleverd.

Farfán maakt einde aan lange WK-droogte Peru

Op grond van de FIFA-ranking startte Peru als grote favoriet aan het beslissende tweeluik. De formatie van bondscoach Ricardo Gareca bezet de tiende plaats op de mondiale voetballadder, waar Nieuw-Zeeland het moet doen met plek 122. Desondanks eindigde afgelopen weekeinde de eerste ontmoeting in Wellington zonder treffers, waardoor de spanning in de nacht van woensdag op donderdag om te snijden was in Lima.

Peru, waar Feyenoorder Renato Tapia de negentig minuten volmaakte, liet er geen gras over groeien en zette Nieuw-Zeeland (met Ryan Thomas opnieuw in de gelederen) meteen met de rug tegen de muur. De bezoekers ontsnapten al na vier minuten aan een achterstand toen een afstandsschot van Luis Jan Piers Advíncula op de lat uiteenspatte. Tot veel uitgespeelde mogelijkheden kwam de thuisploeg echter niet; daarvoor verdedigde Nieuw-Zeeland te goed.

Na 28 minuten vond Peru toch een gaatje in de afweer van de bezoekers. Voormalig PSV'er Jefferson Farfán, die even totaal over het hoofd was gezien door de verdediging, schoot van dertien meter hard raak op aangeven van Christian Cueva. Na zijn treffer toonde Farfán het shirt van Paolo Guerrero, die onlangs positief testte bij een dopingcontrole en schitterde door afwezigheid.

Beslissing
Het woord was nu aan Nieuw-Zeeland, maar de winnaar van de Oceanische zone van de WK-kwalificatie stichtte nauwelijks gevaar. Met de entree van sterspeler Chris Wood - die met een lichte blessure kampte - werd de Peruaanse verdediging na rust af en toe in verlegenheid gebracht. Net toen er even sprake was van een Nieuw-Zeelandse opleving, viel de 2-0. Christian Ramos reageerde in de 65ste minuut attent nadat Nieuw-Zeeland een hoekschop matig verwerkte.

Na zijn 2-0 is Christian Ramos het middelpunt van de Peruaanse feestvreugde.
Na zijn 2-0 is Christian Ramos het middelpunt van de Peruaanse feestvreugde.

Het zag er geen seconde naar uit dat de bezoekers, waar SC Heerenveen-aanvaller Marco Rojas na een uur inviel, zich zouden oprichten. Peru speelde het duel gecontroleerd uit en mag zich voor de vijfde keer melden op een WK-eindronde. Zowel in 1970 als in 1978 overleefden de Zuid-Amerikanen aan de hand van sterspeler Teófilo Cubillas de groepsfase. Dat lukte in 1982 niet, waarna Peru zich keer op keer niet wist te kwalificeren. Tot in de nacht van woensdag op donderdag Nieuw-Zeeland werd verslagen. De Peruaanse regering kondigde in aanloop naar de return aan dat plaatsing voor het WK een nationale feestdag zou betekenen.

The All Whites blijven steken op twee WK-deelnames. In 2010 strandde Nieuw-Zeeland na drie remises in de groepsfase.

Met de plaatsing van Peru is het volledige deelnemersveld voor het WK rond. Op vrijdag 1 december worden de 32 landen bij de loting in het Kremlin onderverdeeld in acht groepen van vier.

Bekijk hier een overzicht met alle WK-deelnemers | Bekijk hier de potindeling bij de WK-loting

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.