FA Cup-specialist Wenger houdt Chelsea van dubbel

Reacties

Arsenal heeft zaterdagavond ten koste van kampioen Chelsea de FA Cup veroverd: 2-1. Daarmee geeft de formatie van de geplaagde manager Arsène Wenger dit seizoen toch nog enige glans. De Fransman, over wiens toekomst nog steeds een deken van onduidelijkheid hangt, ontpopt zich zo net als zijn club tot een ware FA Cup-specialist.

FA Cup-specialist Wenger houdt Chelsea van dubbel

In aanloop naar de twintigste (!) FA Cup-finale van Arsenal waren er juist zorgen voor Wenger. The Gunners grepen in de competitie naast een topvierklassering en zagen daarmee een einde komen aan het Champions League-abonnement. Tot overmaat van ramp raakte Wenger de ene na de andere verdediger kwijt. Laurent Koscielny moest op Wembley toekijken door een schorsing en Gabriel, Shkodran Mustafi en Kieran Gibbs waren door blessures niet van de partij. Daardoor hield de Arsenal-aanhang bij aanvang het hart vast en moest Wenger vertrouwen op Per Mertesacker, die voor het eerst in 392 dagen weer eens in de basis moest starten.

Na een zeer indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester (zie onderaan) was van die Arsenal-onzekerheid, de onvrede van de fans en de tegenslagen van de laatste weken niets te merken. Arsenal vloog onder aanvoering van de bedrijvige Alexis Sánchez uit de startblokken en drukte Chelsea terug op eigen helft.

Vraagtekens
Al in de vierde minuut was het raak, al was het doelpunt omgeven door vraagtekens. Sánchez leek bij een blok zijn arm te gebruiken en zag de bal vervolgens voor de duidelijk buitenspel staande Aaron Ramsey ploffen. De Welshman bedacht zich net op tijd dat hij buitenspel stond en onttrok zich aan de situatie, waardoor Sánchez als eerste bij de bal was en raak kon schieten. Even leek arbiter Anthony Taylor de goal af te keuren, maar na overleg met zijn assistent (die had gevlagd vanwege de eerste situatie) wees hij tot vreugde van Wenger naar de middenstip: 1-0. Het was voor de Chileen al de vijfde wedstrijd op rij waarin hij scoorde voor Arsenal (zes treffers). Bovendien was hij de eerste sinds Robin van Persie in het seizoen 2011/12 die tot dertig goals of meer voor de Londenaren kwam in één seizoen.

Ook na de openingstreffer ging de Arsenal-storm niet liggen. Sánchez knalde zelf de bal net over en verdediger Gary Cahill moest een inzet van Mesut Özil van de lijn halen in het duel dat zich in een moordend tempo voltrok. Omdat Danny Welbeck de paal raakte en Ramsey dat in de rebound ook deed, bleef het wel spannend. Naarmate het rustsignaal naderde was Chelsea ook wat beter in de wedstrijd gekomen, maar bleef het bij een gekraakt schot van Costa en een knappe redding van Arsenal-goalie David Ospina bij een latere inzet van de Chelsea-spits.

In de tweede helft tapte het Chelsea van manager Antonio Conte wel uit een ander vaatje. Ospina hield Victor Moses van scoren af en een knal van Pedro ging maar rakelings naast. Het offensief van The Blues leek in de kiem te worden gesmoord door een domme actie van Victor Moses. Met een gele kaart van elf minuten eerder op zak maakte hij onder druk van Alex Oxlade-Chamberlain een overduidelijke schwalbe, hetgeen hem op zijn tweede gele kaart kwam te staan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De rode kaart voor Moses bleek de aanzet voor nog eens een paar doldwaze minuten, want uitgerekend met tien man kwam Chelsea wel langszij. Acht minuten na de aftocht van Moses nam Costa de bal fraai aan op zijn borst en schoot hij binnen. Rob Holding kon er alleen maar naar kijken, maar de Arsenal-verdediger hoefde niet lang te kniezen. Twee minuten later stond het immers alweer 2-1. Koud in het veld gaf invaller Olivier Giroud voor en Ramsey kopte eenvoudig binnen. Dit keer hield Arsenal de voorsprong ondanks een enorme kans voor Costa (redding Ospina) wel vast. Özil liet zelfs nog na de 3-1 te maken en raakte de paal.

Specialist
Daardoor won de club voor de dertiende keer in de historie de FA Cup en scherpt de club het eigen record aan. Net als in 2014 en 2015 mag Wenger de trofee de lucht insteken op Wembley. Waar de Fransman nog wel eens beschimpt wordt als specialist in failure gaat dat in het meest prestigieuze bekertoernooi ter wereld niet op. In zijn achtste finale pakte hij de prijs al voor de zevende keer, alleen in 2001 verloor hij (van Liverpool). Daarmee is hij nu alleen recordhouder en hoeft hij die mijlpaal niet meer te delen met George Ramsay (in vervlogen tijden zes keer met Aston Villa.)

Chelsea grijpt door het verlies naast de tweede dubbel in de clubhistorie (2009/10) en de achtste FA Cup-winst. Of Wenger bij Arsenal blijft is nog steeds niet duidelijk, maar ondanks het mislopen van Champions League-voetbal kan hij toch nog met een glimlach terugkijken op dit seizoen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een jaar lang werd hij bekritiseerd, maar nu kan Wenger lachen. En dat doet wat met hem.
Een jaar lang werd hij bekritiseerd, maar nu kan Wenger lachen. En dat doet wat met hem.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.