Excelsior presenteert PSV rekening voor matig optreden

PSV heeft de rekening gekregen voor een teleurstellend optreden tegen Excelsior, dat in blessuretijd de verrassing compleet maakte (1-1).

Luuk de Jong was hersteld van zijn enkelblessure en ook inzetbaar, zo vertelde Phillip Cocu voor de wedstrijd tegen Excelsior. Maar het liefst deed de PSV-trainer geen beroep op de spits. Met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg van woensdag wilde Cocu geen risico's nemen met De Jong.

Maar het wedstrijdverloop dwong Cocu alsnog een beroep te doen op De Jong. In de eerste helft kreeg Excelsior na een PSV-stormpje te hebben overleefd in Eindhoven zelfs de betere kansen. Met wat meer geluk en precisie hadden Daryl van Mieghem en Tom van Weert de Kralingers op voorsprong kunnen zetten.

PSV stelde daar in aanvallend opzicht teleurstellend weinig tegenover, waarbij Jürgen Locadia als centrumspits zich evenmin kon manifesteren. Zo kopte de stand-in van De Jong vrijstaand na een afgemeten voorzet van Davy Pröpper de bal over.

Kort na rust gaf Cocu ook het sein aan De Jong om zich warm te lopen. Het was duidelijk dat PSV een impuls nodig had om het dappere en soms ook gevaarlijke Excelsior op de knieën te krijgen. Maar een ingreep bleek niet noodzakelijk, want in de 62ste minuut brak Pröpper de ban na een voorzet vanaf rechts van Locadia.

De voorsprong haalde ook de extra druk weg van de schouders van De Jong, die enkele minuten na de 1-0 zijn rentree maakte. De spits kreeg de gelegenheid van Cocu om wedstrijdritme op te doen. In het laatste kwartier was hij twee keer dicht bij de 2-0, zoals Jeffrey Bruma en Andrés Guardado hun goede pogingen de marge te verdubbelen zagen stranden op keeper Tom Muyters.

Het bleken kostbare reddingen van de Belgische goalie, want diep in blessuretijd zorgde Nigel Hasselbaink voor de onverwachte uitkomst van de wedstrijd in het Philips Stadion. Uit een voorzet van Van Weert prikte de invaller de bal achter keeper Jeroen Zoet.

Door het eerste puntenverlies op eigen veld staat PSV op vier punten van koploper Ajax. Excelsior blijft ondanks het punt steken op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Het was wel een zeldzaam gelijkspel. Voor eerst sinds 1984 nam Excelsior een punt mee uit Eindhoven.