Excelsior brengt FC Twente eerste verlies toe

FC Twente heeft op Woudestein zijn ongeslagen status moeten inleveren. Een bliksemstart bood tegen Excelsior geen soelaas voor de Tukkers (2-1).

Hoewel de zege van Excelsior verdiend was, kon FC Twente het zichzelf verwijten dat het bezoek aan Rotterdam geen punten opleverde. De start van de gasten was namelijk nog zeer goed. De snelle treffer van Luc Castaignos – op aangeven van Hakim Ziyech scoorde hij binnen twee minuten met een fraaie knal in de korte bovenhoek – beloofde een gemakkelijke middag voor de Tukkers.

Het werd juist het tegenovergestelde, vooral doordat FC Twente naliet de mooiste kansen te benutten. Onder anderen Jesús Corona maakte zich daaraan schuldig door alleen voor doelman Gino Coutinho over het Excelsior-doel te schieten.

Bovendien hielp de ploeg van trainer Alfred Scheuder de Rotterdamse opponent. De gelijkmaker van Tom van Weert (foto) na ruim een kwartier mocht doelman Nick Marsman zich aanrekenen. Na zijn slechte uittrap pikte Luigi Bruins de bal op, die met zijn daaropvolgende pass aan de basis stond van de 1-1.

Adil Auassar speelde daarbij met een fraaie overstap een cruciale rol. De middenvelder mocht ook dankbetuigingen ontvangen nadat hij in de 68ste minuut de voorzet had afgeleverd waaruit Excelsior op 2-1 was gekomen. Jeff Stans scoorde met een keiharde volley, omdat de Twentse defensie niet uitblonk in doortastend optreden. Het bleek de winnende treffer, ook doordat de gelijkmaker van Castaignos in de blessuretijd onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het intrinsieke krachtsverschil tussen beide teams mag dan groot zijn, een blik op de ranglijst laat een ander verhaal zien. Door de overwinning staat Excelsior op slechts twee punten van FC Twente, dat door de nederlaag verzuimde de derde plaats te veroveren.