Exacte cijfers bekend over recordverliezen in Belgisch voetbal

Reacties

Waar de Nederlandse profclubs in elk geval gezamenlijk nog zwarte cijfers schrijven, is dat in België helemaal anders. Dat de cijfers heel slecht waren, was al een paar weken geleden duidelijk. De jaarverslagen van de clubs uit de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League, geven opgeteld een verlies van 193 miljoen euro, zo is nu bekend geworden.

Exacte cijfers bekend over recordverliezen in Belgisch voetbal
© Pro Shots

Dat is een recordverlies, zoals vorig jaar om deze tijd ook al het geval was. Toen ging het om 'slechts' 156 miljoen. Hoofdverantwoordelijke voor de beroerde cijfers is landskampioen Antwerp, dat zoals bekend een gigantisch verlies noteert: een kleine 46 miljoen euro. Ook Standard Luik (19,9 miljoen), AA Gent (19,3) en OH Leuven (18,3) hebben flinke gaten in de begroting. Vijfde op de lijst is SK Lommel, met 14,7 miljoen verlies. Een opzienbarend bedrag voor een ploeg op het tweede niveau.

Slechts zes van de 25 Belgische profclubs hebben winst gemaakt. Cercle Brugge, KV Kortrijk en RC Genk met bescheiden plusjes. Sint-Truiden is 1,8 miljoen rijker dan een jaar eerder, Union Saint-Gilloise 3 miljoen en Club Brugge is de beste leerling van de klas met bijna elf miljoen. De Bruggelingen maakten zonet ook een behoorlijke klapper op de transfermarkt bekend.

Lorin Parys, directeur van de Pro League, vertelt tegenover De Standaard dat er een nieuwe afspraak komt: clubs mogen vanaf volgend seizoen maximaal 90 procent van hun inkomsten aan salarissen uitgeven. Op dit moment zitten daar nog zes clubs boven. Lommel spant de kroon: per verdiende euro geeft die club, telg uit de City Football Group, er 1,52 uit aan lonen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Pro League
Meer over Pro League
Meer Tweede Klasse
Meer over Tweede Klasse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.