Europese coalitie ontploft: 'Maar boycot kan impact hebben'

Reacties

FA-voorzitter Greg Dyke heeft een eerste aanzet gegeven voor de boycot van het WK. De vraag is of het initiatief van de voorman van de Engelse bond veel navolging zal krijgen, want een publiek geheim is dat Europa allerminst één blok vormde tijdens de FIFA-verkiezing van vrijdag waar Sepp Blatter werd herkozen als president. De door UEFA-preses Michel Platini aangekondigde coalitie is dus reeds in een paar dagen ontploft.

Europese coalitie ontploft: 'Maar boycot kan impact hebben'

Dyke geldt samen met Michael van Praag als een van de grootste tegenstanders van Blatter en dreigde eerder al met een WK-boycot. Volgens hem staan ook Nederland en Duitsland open voor een dergelijke drastische maatregel. 'Maar zij zouden alleen actie willen ondernemen als er genoeg tegenstand is. Anders is het zinloos', zegt Dyke in gesprek met The Mirror.

De vraag is in hoeverre zo'n massale boycot nog reëel is. Frankrijk liet bij monde van preses Noël Le Graët al weten gewoon op Blatter te hebben gestemd. En de Fransen zouden niet het enige Europese land zijn dat geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek van UEFA-voorzitter Michel Platini om op prins Ali bin-Al Hussein te stemmen. De aantallen lopen uiteen, maar ongeveer eenderde van de Europese lidstaten zou toch voor Blatter hebben gekozen. Spanje en diverse Oostblok-landen worden daarbij genoemd als landen die geen gehoor gaven aan de wens van Platini.

En dus lijkt een boycot van het WK 2018 in Rusland of uit de FIFA stappen ver weg. 'Het heeft geen zin als Engeland als enige zegt: wij gaan niet deelnemen aan het WK', onderschrijft Dyke die stelling. 'Maar als we tien landen zover krijgen, denk ik dat het een boycot een grote impact kan hebben.' Donderdag komt de UEFA bij elkaar om te praten over eventuele vervolgstappen.

Blatter
De FIFA bracht zondagavond in een uitzending van de Duitse tv-zender ARD zelf naar buiten dat Blatter bij de omstreden toewijzing van het WK 2022 aan Qatar niet op dat Aziatische land heeft gestemd. Volgens plaatsvervangend directeur communicatie Alexander Koch gaf de 79-jarige Zwitser zijn steun aan de Verenigde Staten. Dat overweegt zich voor het WK 2026 opnieuw kandidaat te stellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.