Europees eerherstel lijkt onmogelijke opgave voor Ajax

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond gaat Ajax op bezoek bij Red Bull Salzburg in de tweede wedstrijd van de zestiende finale van de Europa League (19.00 uur). Het eerste duel in Amsterdam eindigde in 3-0 voor de Oostenrijkers.

Europees eerherstel lijkt onmogelijke opgave voor Ajax

Red Bull Salzburg

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan… Het overdonderende pressingspel van Red Bull Salzburg in de eerste wedstrijd tegen Ajax laat zich nog het beste vangen in een songtekst van Herman van Veen. Zelden werd Ajax in eigen huis op zo'n ontzagwekkende wijze opzijgezet als afgelopen donderdag. Keer op keer was Red Bull scherper, sneller en sterker en tot overmaat van ramp van Ajax raakte de energie van de gasten maar niet op. De mannen van trainer Roger Schmidt waren onuitputtelijk.

Op de 3-0 overwinning van de Oostenrijkers viel dan ook niets af te dingen. Integendeel zelfs: het was gezien de enorme krachtsverschillen op het veld niet vreemd geweest als Ajax tegen de kampioen van Oostenrijk zijn grootste thuisnederlaag aller tijden had geleden. Het scheelde maar een haartje, maar de recordnederlagen tegen Real Madrid en PSV (beide 4-0) bleven in de boeken staan.

'Ook Ajax is tegen Red Bull Salzburg slechts figurant', kopte een Oostenrijkse krant na de show van hun nationale voetbaltrots. Er staat in Oostenrijk al maandenlang geen maat op de machine van trainer Roger Schmidt, die een paar dagen na de winst op Ajax in de competitie Admira Wacker met 6-1 van de mat veegde. Alsof het niets is. In 24 competitiewedstrijden maakte Salzburg al 79 doelpunten.

Eerherstel
Ajax-trainer Frank de Boer heeft de hoop op een stunt in Salzburg nog niet opgegeven, maar de wens lijkt in dit geval vooral de vader van de gedachte. Minimaal vier keer scoren én de Oostenrijkse doelpuntenmachine aan banden leggen, lijkt te veel gevraagd voor Ajax. Zelfs eerherstel door middel van een kleine zege lijkt een onmogelijke opgave voor Ajax, want Salzburg is in de competitie en Europese toernooien al anderhalf jaar ongeslagen in eigen huis. Op 12 augustus 2012 was Rapid Wien de laatste club die won in de Red Bull Arena (0-2).

Ajax

Ajax weigert de handdoek bij voorbaat al te werpen. Dat siert de Amsterdammers, maar alles wijst erop dat de formatie van Frank de Boer voor het derde jaar op rij haar waterloo vindt in de zestiende finale van de Europa League. De uitschakeling tegen Manchester United in 2012 was nog wel te begrijpen, maar de naderende eliminatie tegen Red Bull Salzburg is net als die van vorig seizoen tegen Steaua Boekarest bijzonder teleurstellend.

Ajax wil dolgraag de aansluiting hervinden bij de Europese subtop, maar komt in de Europa League niet langs ploegen uit landen die respectievelijk veertiende en zestiende staan op de coëfficientenlijst. Natuurlijk deden de Amsterdammers het in de Champions League behoorlijk tegen AC Milan (1-1 en 0-0) en was de zege op Barcelona een sterke prestatie. Het heeft er echter steeds meer schijn van dat die positieve resultaten tegen grote clubs de uitzondering zijn en de decepties tegen Steaua en Salzburg de regel. De grijze middenmoot is daarmee dichterbij dan de subtop.

Klassieker
Of Ajax zich donderdag in Salzburg helemaal leeg gaat spelen in de hoop op kwalificatie of eerherstel, valt te bezien. Drie dagen na het bezoek aan Oostenrijk staat alweer de competitiekraker tegen Feyenoord op het programma. Die wedstrijd zal in het achterhoofd van de Ajacieden in Salzburg zeker meespelen, want als Feyenoord verslagen wordt is Ajax een concurrent armer in de titelrace.

Onderlinge historie

Ajax speelde al tien keer eerder tegen een club uit Oostenrijk, waarvan vier keer tegen Casino Salzburg. De voorganger van Red Bull Salzburg werd in het seizoen 1992/93 twee keer verslagen in de strijd om de UEFA Cup. Twee jaar later in de groepsfase van de Champions League eindigden beide duels in een gelijkspel. Opvallend genoeg waren de Oostenrijkers de enigen die die jaargang niet werden verslagen door Ajax, dat het toernooi toen won.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22/10/2013 Celtic - Ajax 2-1 Champions League
06/11/2013 Ajax - Celtic 1-0 Champions League
26/11/2013 Ajax - Barcelona 2-1 Champions League
11/12/2013 AC Milan - Ajax 0-0 Champions League
20/02/2014 Ajax - Red Bull Salzburg 0-3 Europa League

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.