Erfenis Lewandowski zorgt voor ongekend improductief BVB

Het Westfalen-stadion is sinds de opening op 2 april 1974 het toneel geweest voor menig spektakelstuk. Maar een dieptepunt als de huidige gebrekkige productie heeft vaste bespeler Borussia Dortmund nimmer gekend.

Tegen Bayern München kwam er zaterdag ook geen verandering in. BVB stond opnieuw op eigen veld droog (0-1). Sterker nog, met slechts twee echte kansen werd de aanvallende onmacht juist onderstreept.

Inmiddels wacht Dortmund al 274 minuten op weer een doelpunt in het eigen stadion. Na de 3-0 van Marco Reus in de 86ste minuut tegen Schalke 04 van 28 februari scoorde BVB niet tegen 1. FC Köln (0-0), Juventus (0-3) en Bayern (0-1).

Het was bovendien extra flagrant dat juist oude bekende Robert Lewandowski zaterdag matchwinner werd. Sinds het vertrek van de Pool afgelopen zomer worstelt Dortmund met de erfenis die hij achterliet. Zijn beoogde vervangers Adrian Ramos en Ciro Immobile blijven ver in de schaduw staan met samen slechts vijf Bundeslia-treffers.

Toch biedt juist de geschiedenis van Lewandowski in Dortmund ook hoop. De spits kwam ook pas in zijn tweede jaar bij BVB los na een mager eerste seizoen met acht treffers. In zijn laatste vier jaar scoorde hij gemiddeld twintig keer per seizoen voor hij de overstap maakte naar Bayern.

Lewa neemt het ook op voor zijn beoogde opvolgers. 'Het is normaal dat er spelers zijn die meer tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe omgeving. Maar je moet iedereen de tijd geven', aldus Lewandowski. Ook BVB-trainer Jürgen Klopp wil niet te hard van stapel lopen en alles overhoop gooien. 'We moeten nu niet elke steen omdraaien.'

Maar in Dortmund beseft men ook dat scoren een cruciaal onderdeel is. 'In voetbal kan je alleen winnen als een doelpunt meer maakt dan de tegenstander', vertelde middenvelder Sven Bender. Dinsdagavond is dat overigens niet helemaal noodzakelijk, want Dortmund bereikt ook de halve finale als het na een doelpuntloos gelijkspel de strafschoppen beter neemt dan 1899 Hoffenheim.