Eredivisie nadert zeldzaam hoog aantal rode kaarten

Mede dankzij een leeuwendeel van AZ en NEC Nijmegen stevent de Eredivisie dit seizoen af op een zeldzaam hoog aantal rode kaarten. Opvallend is dat er überhaupt een trend zichtbaar is, in de voorbij vier seizoenen is het totaalaantal telkens hoger dan in de voorgaande jaren.

Eredivisie nadert zeldzaam hoog aantal rode kaarten

De rode kaart die Nick van der Velden namens NEC dit weekend – nota bene tegen AZ (1-1) – kreeg, was de achtste van NEC dit seizoen. Daarmee kwamen de Nijmegenaren op gelijke hoogte met koploper AZ, dat ook al acht uitsluitingen achter de naam had (zie tabel 1). Bekeken over de cijfers sinds de eeuwwisseling evenaarden NEC en AZ daarmee een record. Omdat ADO Den Haag in het seizoen 2006/07 en 2009/10 en Willem II in het seizoen 2010/11 ook bleef steken op acht rode prenten, is een volgende rode kaart voor NEC en/of AZ sowieso bijzonder. Samen nemen de ploegen liefst 21,6 procent van het totaal aan rode kaarten voor hun rekening in het nog lopende seizoen.

De totaalcijfers tonen aan dat de stortvloed rode kaarten bij AZ en NEC niet geheel toevallig is. De ploegen bezetten wat deze statistiek betreft de tweede en de vierde plaats.

Roda JC Kerkrade is de ploeg met de meeste rode kaarten van de laatste dertien seizoenen: 57 om precies te zijn. Dan volgt AZ met 52, NAC Breda met vijftig en NEC met 48. Opvallend is daarbij de gedeelde vijfde plaats voor Feyenoord en SC Heerenveen (zie tabel 2). EredivisieDit seizoen deelde het arbitragekorps al 74 rode kaarten (inclusief geel/rode kaarten) uit. Daarmee is het huidige seizoen met nog vijf speelronden te gaan maar zeven rode kaarten verwijderd van het aantal van vorig seizoen. De 81 uitgedeelde rode prenten vormen nog altijd het hoogste aantal sinds het seizoen 2000/01.

Opmerkelijk is tevens dat sinds het seizoen 2009/10 het aantal rode kaarten een toevlucht heeft genomen. De 79 uit dat jaar waren al flink hoger dan de 68 uit het jaar daarvoor, maar een en ander bleek slechts een voorbode van een kaartenregen.

In de jaargang 2010/11 bleef de teller steken op hetzelfde aantal als nu al is bereikt: 74. Als dit seizoen het gemiddelde wordt voorgezet (ruim 2,5 rode kaart per speelronde) zal sprake zijn van liefst 86 rode kaarten. Een record sinds de eeuwwisseling (zie tabel 3). Samenstelling: Jasper Steppé & Tim Tempelaars

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen