AZ verzuimt in slotfase tien man van NEC te verslaan

NEC en AZ hebben beide een punt overgehouden aan een teleurstellende voetbalmiddag in Nijmegen: 1-1. Vooral het elftal van trainer Gertjan Verbeek heeft de punten hard nodig om het degradatiegevaar af te wenden, maar de Alkmaarders misten in de slotfase verschillende grote kansen.

Waar AZ vorige week tegen Heracles Almelo voor het eerst sinds zeven wedstrijden weer eens een overwinning boekte, wachtte NEC inmiddels al vier speelronden op een zege. De Nijmegenaren trokken in De Goffert dan ook enthousiast ten aanval, maar het was AZ dat na zeventien minuten op voorsprong kwam.

Adam Maher kreeg van Michel Breuer alle tijd voor een actie en schoot onberispelijk raak in de verre hoek. Het antwoord van NEC liet niet lang op zich wachten. Kevin Conboy krulde een vrije trap in de korte hoek langs Esteban, die te laat kwam omdat hij leek te rekenen op een schot in de verre hoek. Na het veelbelovende begin veranderde de confrontatie tussen de nummer acht (NEC) en vijftien van de Eredivisie in een weinig vermakelijk schouwspel. Alleen Melvin Platje was dertien minuten na rust dicht bij een doelpunt. Na voorbereidend werk van Nathaniel Will en Søren Rieks schoot hij in kansrijke positie tegen de paal.

AZ had daar tot dan toe weinig tegenover gesteld. Pas toen NEC'er Nick van der Velden (foto midden) na een uur van het veld werd gestuurd vanwege natrappen aan het adres van Giliano Wijnaldum kregen de Alkmaarders wat meer grip op het duel. Dat leverde in de slotfase ook goede schietkansen op voor Jozy Altidore (foto boven) en de ingevallen debutant Aron Jóhannsson, maar beide aanvallers verzuimden Gabor Babos te passeren.

Een winnende treffer had AZ ver buiten de gevarenzone kunnen brengen. Nu schuiven de Alkmaarders slechts een plaats op naar de veertiende plek en is de voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade met vier punten nog altijd wat mager. NEC blijft met 37 punten achtste, de laagste plek die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.