Engeland verliest ongeslagen status in Lampards feestduel

Het oefenduel met Chili op het eigen Wembley is voor Engeland, en Frank Lampard, in mineur geëindigd. De Zuid-Amerikanen wonnen door twee goals van Alexis Sánchez met 2-0.

Chelsea-middenvelder Lampard werd voorafgaand aan zijn 103de interland alsnog gehuldigd voor zijn honderdste cap. Hij ontving uit handen van zijn vader en legende Geoff Hurst een aandenken (foto) en verrichtte vervolgens de aftrap met zijn twee jonge dochtertjes. Ook droeg hij (overigens mede door de afwezigheid van Steven Gerrard) de aanvoerdersband.

Bij Engeland maakte onder anderen Celtic-doelman Fraser Forster, dit seizoen opponent van Ajax in de Champions League, zijn debuut. De man die enkele seizoenen geleden de concurrentiestrijd bij Newcastle United verloor van Tim Krul stond onder de lat, terwijl Manchester City-keeper Joe Hart op de bank plaatsnam. Hart raakte onlangs bij zijn club al zijn plek in het doel kwijt en lijkt nu ook bij Engeland te moeten vrezen voor zijn plaats.

Ook het Southampton-duo Adam Lallana en Jay Rodriguez debuteerde voor de nationale ploeg. Het tweetal doet het dit seizoen bijzonder goed met het kleine Southampton: het staat derde, nog boven onder meer Chelsea, Manchester United, Manchester City en Tottenham Hotspur.

Bovenhoek
Al snel moest Chili-keeper Claudio Bravo in actie komen; hij tikte een kopbal van United-verdediger Phil Jones fraai uit de bovenhoek. Nadat de Chilenen vlak daarna weer goed wegkwamen, zette Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez de bezoekers al na zes minuten met het hoofd verrassend op 0-1. Engeland bleef de betere ploeg, zag een vrije trap van Lampard de lat raken terwijl Jones even later weer dicht bij een doelpunt was, maar bij rust stond het nog altijd 0-1.

Lampard werd na zeventig minuten gewisseld, en alleen Sánchez wist in de blessuretijd met een kunstzinnig stiftje nog te soren (0-2), waardoor Engeland zijn ongeslagen status in het kalenderjaar 2013 kwijt is. Tot eerder deze week konden vier landen uit de top tien van de FIFA-ranglijst, waaronder het Nederlands elftal, zeggen dat ze dit jaar nog niet hadden verloren. België (2-0 van Colombia) en Zwitserland (2-1 van Zuid-Korea) verloren eerder al, zodat Oranje nu nog de enige van die eerste tien is dat 2013 kan afsluiten zonder nederlaag.

Alexis Sánchez (links) stift in blessuretijd de 0-2 binnen, Chris Smalling komt te laat.