EL-ticket kan AZ niet meer ontgaan na ruime zege in Servië

AZ staat op de drempel van de Europa League. Na een 3-0 zege in het uitduel met Vojvodina Novi Sad in de play-offs kan het volgende week in Alkmaar toch niet meer misgaan. Stijn Wuytens was met twee goals en een assist belangrijk.

Trainer John van den Brom had zijn spelers op het hart gedrukt voort te borduren op de uitwedstrijd van afgelopen zondag tegen PSV, waarin AZ vergat zichzelf te belonen voor het goede spel en daardoor de eerste nederlaag van het seizoen leed (1-0). De Alkmaarders moesten volgens hun coach zakelijker zijn in de afwerking in Servië. Dat was zeker niet aan dovemansoren gericht.

AZ had nog nauwelijks kansen gecreëerd toen Levi García de bal in de 32ste minuut na een mislukte voorzet van Alireza Jahanbakhsh opnieuw voor het doel slingerde. De mee naar voren gelopen Wuytens zette zijn hoofd tegen de bal en klopte Vojvodina-doelman Marko Kordic in de verre hoek. De Belgische middenvelder maakte daarmee zijn eerste doelpunt in Alkmaarse dienst.

De in de winter van Willem II overgenomen Stijn Wuytens maakte met een kopbal zijn eerste doelpunt voor AZ.

Het in Europa nog ongeslagen AZ mocht van geluk spreken dat het doelpunt van Wuytens na een half uur goed was voor een voorsprong, want door een slordig begin had Vojvodina toen allang aan de leiding kunnen gaan. Ex-Ajacied Dejan Meleg schoot echter over na een slechte uittrap van Sergio Rochet, die niet veel later Sinisa Babic maar net naast zag schieten.

De defensie van AZ werd bij die grote kans voor de Servische spits wel erg makkelijk opengereten door een steekpass van Novica Maksimovic. De ruimte die Fred Friday vlak voor rust kreeg bij een counter, was echter nog veel groter. De Nigeriaanse spits kon na een pass van Wuytens alleen af op Kordic en maakte met een schot tussen de benen van de keeper door óók zijn eerste AZ-goal.

De nummer vier van vorig seizoen stevende zo halverwege al op de derde Europese zege van het seizoen af. Na rust speelde Vojvodina op eigen kracht weinig klaar meer, terwijl Wuytens in de tachtigste minuut nog prachtig scoorde uit een vrije trap. Tijdens de return mag het voor AZ daarom geen enkel probleem meer zijn zich in navolging van het al geplaatste Feyenoord voor de Europa League te kwalificeren.