EL-tegenstanders van de Nederlandse clubs op een rij

Reacties

Vrijdagmiddag kwamen voor Feyenoord, PEC Zwolle, PSV en FC Twente vier Oost-Europese tegenstanders uit de koker rollen. VI.nl maakte een overzicht van de clubs die voor de Nederlandse Europa League-deelnemers de weg naar het hoofdtoernooi kunnen versperren.

EL-tegenstanders van de Nederlandse clubs op een rij

Van de vier opponenten is Sparta Praag de meest in het oog springende. De Tsjechen kennen, in tegenstelling tot het in Europa debuterende PEC Zwolle, een lange historie in Europa en wonnen twee jaar geleden nog van Feyenoord (2-2, 2-0) in de play-offs van de Europa League. Het was al de zesde keer dat de Tsjechische recordkampioen (33 titels) aan een Nederlandse club is gekoppeld.

Willem II ondervond in het Champions League-seizoen 1999/00 eveneens de kracht van de regerend kampioen van Tsjechië en verloor twee keer (4-0 en 3-4). Dat overkwam ook Feyenoord twee jaar later (4-0 en 0-2). Ajax was in de CL-groepsfase van 2005/06 de eerste Nederlandse club die van Sparta Praag won (1-1 en 2-1) en speelde een jaar later 0-0 in de groepsfase van de UEFA Cup. PSV bleef in de poulewedstrijden van de EL-jaargang 2009/10 eveneens ongeslagen tegen de Tsjechen (2-2, 1-0).

Een late gelijkmaker van Annas Achahbar was in 2012/13 niet genoeg voor Feyenoord. Sparta Praag zou zich voor het hoofdtoernooi van de Europa League plaatsen.
Een late gelijkmaker van Annas Achahbar was in 2012/13 niet genoeg voor Feyenoord. Sparta Praag zou zich voor het hoofdtoernooi van de Europa League plaatsen.

Sparta Praag is ook anno 2014 – samen met Viktoria Plzen - nog hofleverancier van de Tsjechische nationale ploeg en heeft met verdediger Ondrej Svejdik (ex-FC Groningen) en Lukas Marecek (ex-SC Heerenveen) twee voormalige Eredivisiespelers onder contract staan. De internationals Josef Husbauer (centrale middenvelder) en David Lafata (spits) zijn de gevaarlijkste spelers in de ploeg van Sparta Praag.

Zorya Lugansk, de Oekraïense nummer zeven van vorig seizoen, trof in het ene seizoen (1973/74) dat het als kampioen van de Sovjet-Unie Europees voetbal speelde geen Nederlandse club. Toch heeft de komende tegenstander van Feyenoord een lugubere link met Nederland. De stad ligt vlak bij het rampgebied van de neergestorte vlucht MH17, waarbij 195 Nederlanders om het leven kwamen.

In en om Lugansk wordt nog altijd hevig gevochten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten. De situatie was er de laatste dagen zelfs zo onveilig dat premier Mark Rutte het onderzoeksteam terughaalde naar Nederland. De uitwedstrijd van Feyenoord zal dan ook plaats hebben in het veiligere westen van Oekraïne, waar de Rotterdammers na de uitschakelingen tegen Dinamo Kiev, Sparta Praag en Kuban Krasnodar nu eens wel met een Oost-Europese club moeten afrekenen.

Ook Feyenoord besteedde aandacht aan de ramp met MH17. Voorafgaand aan het oefenduel met Real Sociedad hielden alle aanwezigen in De Kuip massaal een minuut stilte.
Ook Feyenoord besteedde aandacht aan de ramp met MH17. Voorafgaand aan het oefenduel met Real Sociedad hielden alle aanwezigen in De Kuip massaal een minuut stilte.

Afgaande op de selectie van Zorya kunnen de Rotterdammers na de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League tegen Besiktas met enig optimisme uitkijken naar de dubbele confrontatie. De kampioen van de Oekraïense eerste divisie van 2006 herbergt nauwelijks internationaal gerenommeerde spelers. Middenvelder Dmytro Khomchenovsky is international van Oekraïne; centrumspits Yannick Boli heeft een cap voor Ivoorkust achter zijn naam staan.

FC Twente treft met FK Qarabag een oude bekende. De kampioen van Azerbeidzjan was in het seizoen 2008/09 ook al tegenstander van de Tukkers in de laatste voorronde van de Europa League en had toen weinig in te brengen tegen de ploeg van Steve McClaren: 3-1 en 0-0. Ook daarna kwamen de Azeri's nooit door het voorportaal van UEFA's tweede clubtoernooi heen.

FC Twente moet daarom, na één jaar afwezigheid in Europa, in staat worden geacht opnieuw de poulefase van de Europa League te halen. Dan moeten de Tukkers wel afrekenen met een verzameling internationals van Azerbeidzjan, een viertal Brazilianen en een oude bekende uit de Eredivisie: Leroy George, die vorig seizoen na periodes bij FC Utrecht en NEC voor Qarabag tekende en tot dusver goed was voor twaalf treffers in 43 duels.

Leroy George speelde inmiddels al meer dan veertig wedstrijden voor FK Qarabag. Dit seizoen was de vleugelspits één keer trefzeker in de CL-voorronde tegen FC Valleta.
Leroy George speelde inmiddels al meer dan veertig wedstrijden voor FK Qarabag. Dit seizoen was de vleugelspits één keer trefzeker in de CL-voorronde tegen FC Valleta.

PSV treft met Shakhtyor Soligorsk de minst bekende van de vier Europese opponenten in de Europa League. De club uit Wit-Rusland is al bezig aan zijn elfde seizoen in Europa, maar haalde nog nooit het hoofdtoernooi van de Europese bekertoernooien. De enkelvoudig kampioen van Wit-Rusland eindigde afgelopen seizoen als tweede in de nationale competitie en rekende in de vorige ronde af met SV Zulte Waregem (5-2, 2-2).

Een rode kaart voor Glynor Plet in de heenwedstrijd in België had daar zeker invloed op, maar het tekent wel de kracht van de onbekende Wit-Russen. Echt geïmponeerd hoeft PSV ook niet weer te zijn, want begin vorig seizoen waren de Eindhovenaren in de derde voorronde van de Champions League immers ook nog een flinke maat te groot voor Zulte Waregem (2-0, 0-3) alvorens ze werden uitgeschakeld door AC Milan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.