El-Hadary (44) schrijft Afrika Cup-historie tegen Mali

Egypte is de jacht op de achtste Afrika Cup begonnen met een bloedeloos gelijkspel tegen Mali. Essam El-Hadary zorgde ervoor dat het een historisch duel werd.

De tweede wedstrijd in Groep D – Ghana won eerder op de avond van Oeganda (1-0) - kwam nauwelijks tot leven. In de eerste helft waren de kansen op één hand te tellen. Marwan Mohsen verzuimde Egypte op een voorsprong te zetten. De aanvaller stuitte op doelman Oumar Sissoko. Aan de andere kant dwong Lassana Coulibaly na een voorzet van Moussa Marega de Egyptische goalie Ahmed Al-Shenawy tot een ultieme redding.

Het bleek een redding met gevolgen. Want de doelman blesseerde zich bij de actie en moest halverwege de eerste helft alsnog aangeslagen naar de kant. Hij maakte plaats voor de levende Egyptische legende Essam El-Hadary.

De 44-jarige doelman, die in 1998 (!) met Egypte de Afrika Cup won, kreeg de voorkeur boven voormalig Feyenoorder Sherif Ekramy. Hij werd daarmee de oudste speler die binnen de lijnen kwam in de strijd om de Afrika Cup.

Veel kreeg El-Hadary niet te doen. Mali kwam sporadisch tot kansen. In de slotfase bewees de routinier zijn waarde door knap te redden bij een kans voor Marega.

Zevenvoudig Afrikaans kampioen Egypte kon zelf nauwelijks gevaar stichten. Alleen Mohsen dwong Sissoko na rust tot een redding. El-Hadary, die in 2018 het record van de oudste speler op een WK wil overnemen van de Colombiaan Faryd Mondragon, zag zodoende zijn bijzondere avond niet beloond worden met een overwinning.