Elders over de grens: Rangers op schot, Genk sterk

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere Europese competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

Glasgow Rangers heeft de achterstand op Celtic teruggebracht tot een puntje • Hibernian werd in eigen huis verslagen met 4-0 • Steven Davis (2), David Healy en Sone Aluko zorgden voor de treffers • Celtic heeft nog wel een duel tegoed •

• In Schotland stond ook de eerste halve finale van de League Cup op het programma • Kilmarnock plaatste zich voor de finale door uit bij tweedeklasser Ayr United met 0-1 te winnen • Na de reguliere speeltijd stond er een 0-0 stand op het scorebord • Dean Shiels ontpopte zich in de verlenging tot held van Kilmarnock door na 109 minuten de winnende goal te maken • Bij Kilmarnock was Danny Buijs drie minuten voor die treffer ingevallen • Falkirk en Celtic bepalen zondag wie de andere finalist gaat worden • Galatasaray is na lange tijd weer eens onderuit gegaan • Bursaspor was met 1-0 te sterk voor de koploper van Turkije • Galatasaray had veertien duels op rij niet verloren, maar heeft nog steeds een ruime voorsprong van vijf punten op nummer twee Fenerbahçe • Hursut Meric deed bij Gençlerbirligi van zich spreken • Op bezoek bij Antalyaspor nam hij een treffer voor zijn rekening • Genoeg voor een zege was het niet, de ploegen besloten met 2-2 • Gençlerbirligi is vierde, terwijl de thuisploeg tiende is • • Beerschot AC heeft een punt gepakt tegen Anderlecht • De Belgische koploper kwam in het uitduel niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel • Anderlecht staat nu zeven punten voor op nummer twee AA Gent •

• Mario Been heeft met RC Genk een klinkende zege bij kunnen schrijven • OH Leuven werd door treffers van Kevin De Bruyne (2), Jelle Vossen, Thomas Buffel en Christian Benteke met 5-0 verslagen • Het was niet de grootste zege van de avond • Nummer twee AA Gent verkleinde het gat met koploper Anderlecht tot zeven punten door hekkensluiter Sint-Truiden op een 6-0 afstraffing te trakteren • De doelpunten werden keurig over beide bedrijven verdeeld • In de slotfase mocht voormalig Ajacied Tom Boere invallen •

• Nummer vier KV Kortrijk liet belangrijke punten liggen door doelpuntloos gelijk te spelen tegen Zulte Waregem • Wesley Sonck was tijdens de 2-0 uitzege van Lierse SK bij Westerlo met een treffer belangrijk • Lokeren won in eigen huis nipt van KV Mechelen met 3-2 • • In Frankrijk hebben koploper Paris Saint-Germain en achtervolger Montpellier geen fouten gemaakt • PSG won op bezoek bij Brest met moeite: 0-1 • De goal werd al na zes minuten gemaakt door Milan Bisevac • Montpellier had het zo mogelijk nog moeilijker • Olivier Giroud bezorgde de nummer twee van Frankrijk in het uitduel met Olympique Nice in de allerlaatste minuut de overwinning •

• Olympique Lyon kwam, geheel in de stijl van de avond, in het thuisduel met Dijon pas in slotfase tot een overwinning • Bafetimbi Gomis en Alexandre Lacazette voerden de score in de laatste tien minuten op naar 3-1 • AJ Auxerre blijft in Frankrijk teleurstellen • Door een pijnlijke nederlaag in eigen huis tegen AS Nancy (1-3) is de voormalige topploeg in de gevarenzone beland • Daniel Niculae was met twee treffers de beul van Auxerre •

Nolan Roux beleefde bij Lille een droomdebuut • De van Stade Brest overgenomen spits, de vervanger van Moussa Sow, nam in de slotfase van het thuisduel met Saint-Etienne de 2-0 en de 3-0 voor zijn rekening • Voordat de aanvaller de eindstand bepaalde had Eden Hazard uit een strafschop de score geopend • Door de overwinning is Lille weer derde, met een punt voorsprong op Olympique Lyon • De achterstand op koploper PSG is zeven punten • De overige duels: FC Toulouse – Caen 1-0 en FC Lorient – FC Sochaux 1-1 • • Opnieuw vond Marko Pantelic het net • De voormalige Ajax-spits produceerde tijdens de 3-0 zege op Ergotelis zijn tiende competitietreffer • Door de drie behaalde punten is het Olympiakos van Pantelic en co tweede achter Pantathinaikos • De lijstaanvoerder heeft twee punten meer, met een wedstrijd minder gespeeld • • In Portugal heeft Benfica de voorsprong op achtervolger FC Porto vergroot tot vijf punten • Gemakkelijk kwam de zege bij Feirese niet tot stand • De Portugese koploper kwam op achterstand door een treffer van Varela, maar zag diezelfde Varela vier minuten later met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker tekenen • Oscar Cardozo bezorgde Benfica met een benutte strafschop uiteindelijk een 2-1 zege • Porto kan zondag in het uitduel met Gil Vicente weer tot twee punten komen • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.