Elche welkom slachtoffer voor onrustig Barcelona

Barcelona heeft tegen Elche een sportief antwoord gegeven op de crisis. De kwartfinale van de strijd om de Copa del Rey kan nauwelijks meer worden ontgaan na de eclatante zege (5-0) in de heenwedstrijd.

Het jaar 2015 begon voor Barcelona in crisissfeer. Een 1-0 nederlaag bij Real Sociedad en het gedwongen vertrek van technisch directeur Andoni Zubizareta na het vergeefse beroep tegen het transferverbod zorgden voor onrust in de Catalaanse hoofdstad, met de ophef rond Lionel Messi als klap op de vuurpijl.

Trainer Luis Enrique lag daarbij onder vuur vanwege zijn vermeende conflict met de Argentijnse vedette, die met zijn afwezigheid bij de training van maandag een signaal leek af te hebben gegeven over zijn onvrede.

In de eerste achtste finale tegen Elche werd de druk op Luis Enrique iets weggenomen. Dankzij het supertrio Messi, Neymar en Luis Suarez was de wedstrijd al voor rust beslist in Catalaans voordeel.

Na een stroef begin brak Neymar op aangeven van Suarez de ban. Nadat de Uruguayaanse aangever zelf voor het tweede doelpunt had getekend, vergrootte Messi in de laatste minuut van de eerste helft de marge naar drie goals. De Argentijn, die vanaf de rechterkant veelvuldig het centrum opzocht, passeerde uit een strafschop Przemyslaw Tyton.

De van PSV gehuurde Poolse doelman voorkwam meer schade voor Elche, maar een kansloze nederlaag was zijn deel. Jordi Alba, na een zeer fraaie steekpass van Messi, voerde de score verder op, waarna Neymar de eindstand op 5-0 bepaalde.

De ruime overwinning moet Barcelona weer vertrouwen geven, zeker vanwege de recente onrust en het drukke programma zal dat extra welkom zijn. De topper van zondag thuis tegen Atlético Madrid is de eerste opgave.