Egypte en Ethiopië naar play-offs, Ghana pakt koppositie

In de Afrikaanse kwalificatiezone hebben Egypte en Ethopië zich geplaatst voor de play-offs om een ticket voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Ghana deed eveneens goede zaken door optimaal te profiteren van het gelijkspel van concurrent Zambia.

Egypte en Ethiopië naar play-offs, Ghana pakt koppositie

Egypte nam voor het laatst deel aan een WK in 1990 (toen zat het met Nederland in een poule). Sindsdien wonnen De Farao's liefst vier keer de Afrika Cup, maar liepen pogingen om zich te plaatsen voor een mondiale eindronde telkens spaak.

De kans dat daar in 2013 verandering in komt is nog altijd aanwezig, want door een doelpunt van Mohamed Salah (FC Basel, foto) rekende Egypte af met Mozambique (1-0). Daardoor kan Egypte de koppositie in Groep 1 niet meer ontgaan en is het zeker van een plek bij de play-offs.

Tegelijkertijd hield Ethiopië de hoop op een WK-debuut in stand. De Zwarte Leeuwen versloegen Zuid-Afrika met 2-1. Voormalig FC Twente-aanvaller Bernard Parker zette de Zuid-Afrikanen na ruim een half uur nog op voorsprong, maar schoot later de WK-kansen van Bafana Bafana aan diggelen met een eigen goal.

Door de winnende treffer van Parker bouwde Ethiopië het verschil met Zuid-Afrika naar vijf punten, waardoor de organisator van het WK 2010 het uitzicht op de trip naar Brazilië definitief verloor.

Ghana deed wél goede zaken door met 2-0 te winnen van Lesotho. Dankzij treffers van Christian Atsu (FC Porto) en Ghanees topscorer aller tijden Asamoah Gyan werden The Black Stars lijstaanvoerder in Groep 4 ten koste van Zambia, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Soedan.

Daardoor heeft Ghana met een punt voorsprong op Zambia plotseling weer een florissante uitgangspositie in de jacht op de derde WK-deelname op rij. Een puntendeling in de onderlinge confrontatie met de ploeg van FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga is voldoende voor een plek in de play-offs.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen