Ghana weer op WK-koers, somber vooruitzicht Marokko

Ook in Afrika worden er kwalificatiewedstrijden voor het WK 2014 in Brazilië afgewerkt. VI.nl zette de meest in het oog springende wedstrijden op een rijtje. Na het WK-debuut in 2006 en de kwartfinaleplaats van 2010 lijkt Ghana hard op weg om zich voor de derde opeenvolgende keer voor een WK te plaatsen. Voor het Kaapverdië van Guy Ramos en Toni Varela is de WK-droom zo goed als voorbij.

Ghana weer op WK-koers, somber vooruitzicht Marokko

Ghana stelde door een 4-0 overwinning op Soedan weer orde op zaken in Groep 3. Door de doelpunten van Asamoah Gyan (foto), Wakaso Mubarak, Abdual Majeed Waris en Emmanuel Agyemang-Badu namen de Ghanezen de koppositie weer over van Zambia, dat door de 1-0 zege op Ghana van vorig jaar tot vandaag nog koploper was. Met twee punten voorsprong op de winnaar van de Afrika Cup van 2012 heeft Ghana plaatsing voor het WK weer helemaal in eigen hand.

Het bereiken van de eindronde in Brazilië zal voor Guy Ramos (RKC Waalwijk) en Toni Varela (Sparta Rotterdam) een onhaalbare droom blijven. Zondag verloren de twee in Nederland actieve voetballers met Kaapverdië ook de derde wedstrijd in Groep 2 van de Afrikaanse kwalificatiereeks.

Dat gebeurde op spectaculaire wijze, want de Kaapverdianen kwam tot drie keer toe terug van een achterstand tegen Equatoriaal-Guinee, dat mede door drie goals van Emilio Nsue desondanks met 4-3 won. Een WK-ticket is echter voor de ploeg van bondscoach Andoni Goikoetxea nog ver weg, want koploper Tunesië won tot dusver alle drie zijn duels en heeft liefst vijf punten voorsprong. Eerder op de dag verslechterde het uitzicht van Marokko. Bondscoach Rachid Taoussi gooide het over een heel andere boeg na de teleurstellende Afrika Cup-campagne van begin dit jaar en selecteerde voornamelijk spelers uit de eigen competitie. Veel hielp dat niet, want Tanzania versloeg de Leeuwen van de Atlas in het National Stadium van Dar es Salaam met 3-1.

Ook invaller Nordin Amrabat (foto) kon daar niks aan veranderen, zeker niet omdat Marokko de laatste tien minuten nog met tien man speelde door de rode kaart van Abderrahim Chakir. De goal van Youssef El Arabi in de vierde minuut van de blessuretijd kwam vanzelfsprekend te laat.

Met nog drie duels te gaan in Groep 3 is de achterstand op koploper Ivoorkust daardoor gegroeid tot vijf punten. De kans dat Marokko volgend jaar op het WK in Brazilië te bewonderen is, is daardoor erg klein. Want alleen de nummer één plaatst zich voor de play-offs.

Het Mali van voormalig Barcelona-middenvelder Seydou Keita maakt wel kans op plaatsing voor de allesbeslissende barragewedstrijden. Dankzij een 2-1 overwinning op bezoek bij Rwanda behoort een WK-debuut nog altijd tot de mogelijkheden. Voor Mali scoorden Mahamadou Samassa en Abdou Traoré. Het elftal van trainer Patrice Carteron gaat aan kop in Groep 8, al kan Benin dinsdag bij een zege op Algerije wel langszij komen.

Debuteren op een WK-eindronde is ook het doel dat de spelers van Ethiopië voor ogen hebben. In het eigen Addis Abeba-stadion was een late goal van Getaneh Kebede genoeg om Botswana van het lijf te houden: 1-0. Daardoor staan de Ethiopiërs in Groep 1 twee punten voor op nummer twee Zuid-Afrika, dat zaterdag met 2-0 won van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen