Eto'o held bij Kameroen, Bony trefzeker voor Ivoorkust

Ook in Afrika worden er WK-kwalificatiewedstrijden afgewerkt. VI.nl zette de meest in het oog springende wedstrijden op een rijtje. Kameroen heeft uitstekende zaken gedaan door Togo met 2-1 te verslaan. FC Anzhi-aanvaller Samuel Eto'o nam de volledige doelpuntenproductie van de Kameroeners voor zijn rekening.

Eto'o held bij Kameroen, Bony trefzeker voor Ivoorkust

Dove Wome deed na de openingstreffer van Eto'o nog wat terug namens Togo, maar in de 82ste minuut sleepte de voormalig aanvaller van onder meer Barcelona en Internazionale de drie punten uit het vuur. Daardoor grijpt Kameroen de koppositie in Groep I, alhoewel DR Congo en Libië - respectievelijk een achterstand van drie en twee punten - één wedstrijd minder gespeeld hebben.

Voor Nigeria was het een minder gunstige dag. De winnaar van de Afrika Cup 2013 speelde gelijk tegen Kenia (1-1). Nnamdi Oduamadi zorgde er in de laatste minuut voor dat Nigeria een punt overhield aan de wedstrijd, waardoor het land de koppositie deelt met Malawi. Malawi won met 0-1 van Namibië en staat dus evenals Nigeria op vijf punten.

Ivoorkust blijft lijstaanvoerder van Groep C. De Ivorianen wonnen gemakkelijk met 3-0 van hekkensluiter Gambia. Vitesse-spits Wilfried Bony opende de score vanaf elf meter, Yaya Touré en voormalig Feyenoorder Salomon Kalou bepaalden de eindstand op 3-0. Daardoor staat Ivoorkust eerste met zeven punten uit drie wedstrijden.

Zuid-Afrika heeft de koppositie in Groep A veroverd dankzij een overwinning op de Centraal-Afrikaanse Republiek. Door doelpunten van Thabo Matlaba en Bernard Parker (ex-FC Twente) werd het 2-0. De Zuid-Afrikanen hebben nu vijf punten, één punt meer dan Ethiopië, dat wel een duel minder heeft gespeeld.

Nadat Burkina Faso verraste tijdens de afgelopen Afrika Cup door de finale te bereiken, heeft het zaterdag opnieuw een uitstekende prestatie geleverd. Niger werd met 4-0 aan de kant gezet, waardoor de eerste overwinning in de WK-kwalificatiereeks een feit is. Jonathan Pitroipa, Aristide Bancé, Charles Kaboré en Prejuce Nakoulma waren trefzeker. Burkina Faso deelt de tweede plaats met Gabon, dat met 1-0 verloor van lijstaanvoerder Congo.

Ook de derde WK-kwalificatiewedstrijd van Tunesië werd gewonnen, waardoor het land de volle negen punten uit drie duels heeft. Sierra Leone werd met 2-1 verslagen, Oussama Darragi en Wahbi Khazri maakten de goals namens de thuisploeg.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's