Eerste zege FC Groningen brengt crisis in Utrecht

Oussama Idrissi heeft FC Groningen naar de eerste zege van het seizoen geleid en tegelijkertijd FC Utrecht op eigen veld hardhandig met de neus op de feiten gedrukt (1-5).

FC Utrecht en FC Groningen stonden tot de onderlinge confrontatie in de Galgenwaard wat zeges betreft dit seizoen op nul. De schamele puntenoogst na vijf speelrondes zorgde voor onrust bij de twee fusieclubs.

In tegenstelling tot zijn FC Groningen-collega Ernest Faber – hij hield vast aan zijn basisploeg – achtte FC Utrecht-trainer Erik ten Hag het moment aangebroken om de boel op te schudden. Aanvoerder en gelegenheidsverdediger Willem Janssen was het voornaamste slachtoffer van de ingreep. Bovendien wilde de coach Sébastien Haller met de aanvoerdersband extra motiveren.

Maar van de plannen kwam in de eerste helft niets terecht. Aanvallend was FC Utrecht onmachtig, verdedigend bleef het antwoord op de Groningse aanval achterwege. Oussama Idrissi onderstreepte dat met twee doelpunten. De aanvaller profiteerde in de dertiende minuut van een verkeerde pass van Ramon Leeuwin, zette Menno Koch op het verkeerde been en passeerde keeper Robbin Ruiter overtuigend.

Op slag van rust deelde Idrissi de volgende tik uit, eentje die misschien nog kenmerkender was voor de Utrechtse kwetsbaarheid. Zijn individuele actie en dito schot in de kruising waren fraai, maar ook opvallend was hoe weinig daadkracht de thuisploeg liet zien in een poging een tegentreffer te voorkomen.

In de tweede helft zocht FC Utrecht moeizaam naar een opening die uiteindelijk werd gevonden door Richairo Zivkovic. De spits vond zijn weg door de defensie van zijn oude club. Zijn eerste treffer in Utrechtse dienst bood zicht op een ontsnapping.

Maar die hoop was vijf minuten later alweer verdwenen. Danny Hoesen, weggestuurd door Idrissi, maakte het karwei af door koel te blijven oog in oog met Ruiter. Invaller Tom van Weert en Hoesen vergrootten daarna de pijn bij Utrecht en de feestvreugde bij Groningen.