Eerste plaats ook niet besteed aan Vitesse en FC Groningen

Ook Vitesse en FC Groningen hebben FC Twente niet van de bovenste plaats in de Eredivisie gestoten. In Arnhem gaf Vitesse de zege uit handen: 2-2.

Vitesse liet zich in de eerste helft van zijn beste kant zien. Het gunde Groningen nauwelijks kansen en was zelf regelmatig gevaarlijk. Lucas Piazon was na een mooie individuele actie in de achtste minuut dicht bij de openingstreffer, maar zag landgenoot Eric Botteghin de bal van de lijn halen.

Via een kopbal van Mike Havenaar (op foto links) uit een hoekschop van Piazon nam Vitesse na ruim een half uur alsnog verdiend de leiding. Dat was al het achtste doelpunt van de Arnhemmers uit een standaardsituatie in de Eredivisie.

Na rust kroop Groningen meer uit zijn schulp, maar de beste kansen bleven voor Vitesse, dat zelfs drie keer de lat raakte. In de 52ste minuut haalde Marko Vejinovic na een afgeslagen hoekschop verwoestend uit op de lat. Een kwartier later belandde een vrije trap van Piazon (foto rechts) zelfs tweemaal op de bovenkant van het doel. Het schot van de Braziliaan vloog via de lat de lucht in en landde vervolgens op diezelfde lat.

Aan de andere kant was Tjaronn Chery eveneens dicht bij een doelpunt. Zijn uithaal werd verkeerd ingeschat door Vitesse-doelman Piet Velthuizen, maar belandde tegen de paal. Zeventien minuten voor tijd leek Davy Pröpper de wedstrijd te beslissen, door met links in het strafschopgebied doeltreffend uit te halen.

Drie minuten later maakte Groningen echter alweer de aansluitingstreffer. Michael de Leeuw kopte een lange bal uitstekend door naar invaller Rihairo Zivkovic, die oog-in-oog met Velthuizen rustig afrondde. Daarna zette Groningen direct door en twee minuten later lag de gelijkmaker in de touwen. Michael Kieftenbeld onderschepte een bal op het middenveld en speelde De Leeuw in. Hij hakte de bal naar Chery, die de bal in de hoek plaatste: 2-2.

Door de gelijkmaker schrok Vitesse wakker, wat leidde tot een aantal goede mogelijkheden. Een overwinning zat er echter niet meer in voor de Arnhemmers. Als gevolg van het gelijkspel verzuimt zowel Vitesse als Groningen om de koppositie in de Eredivisie over te nemen. Een overwinning was voor beide teams daarvoor voldoende geweest. De Arnhemmers stonden voor het laatst na een volledige speelronde aan de leiding op 18 november 2000. Groningen was na de eerste speelronde van dit seizoen voor het laatst koploper.