Eerste oefenzege Ajax tijdens Indonesische trip

Ajax heeft zondag tijdens de oefentrip door Indonesië met 3-0 gewonnen van Persija Jakarta. De Amsterdammers speelden onder zware omstandigheden in het snikhete en natte Gelora Bung Karno Stadion.

In de hoofdstad van Indonesië was het rond de dertig graden Celsius en viel er vooral in de tweede helft veel regen. De ploeg van trainer Frank de Boer, die met de officieuze debutanten Peter Leeuwenburgh (doel) en Sheraldo Becker (aanval) in de basis startte, drukte het kwaliteitsverschil daardoor maar mondjesmaat uit in de score.

De als spits gestarte Lucas Andersen (foto) schoot de bal na vijftien minuten in de kruising na gepruts in de Persija-defensie. Kort daarna tikte Mike van der Hoorn de 0-2 binnen uit een corner van Duarte en een misser van de Indonesische doelman. Nadat Andersen vlak na rust met een enkelblessure was uitgevallen na een botsing met de keeper, bepaalde Duarte twintig minuten voor tijd de eindstand met een gekruld schot in de kruising.

Ajax kreeg genoeg kansen om met ruimere cijfers te winnen. Zo scoorde Duarte in de slotfase nog bijna uit een vrije trap, stuitte de ingevallen Siem de Jong op de Persija-sluitpost en kopte Van der Hoorn rakelings over. Het veld was toen inmiddels niet meer in al te beste staat doordat met bakken uit de hemel kwam.

Knap
Trainer Frank de Boer was na afloop tevreden over zijn elftal. 'Dit was een knappe prestatie onder moeilijke omstandigheden. Ik ben blij met de drie goals. Het was vanwege de regen onmogelijk om negentig minuten druk te zetten.'