Een elftal feiten over de 50 hattricks in de WK-historie

Reacties

Zwitsers international Xherdan Shaqiri tekende woensdagavond tegen Honduras voor de vijftigste hattrick in de WK-historie. Voetbal International zet een aantal hattrick-feiten op een rij.

Een elftal feiten over de 50 hattricks in de WK-historie

● In totaal zorgden 46 verschillende spelers tot dusverre voor vijftig hattricks (3+ goals) in de WK-historie. Vier spelers (Just Fontaine, Gerd Müller, Sándor Kocsis en Gabriel Batistuta) slaagden er als enigen in meer dan eens een hattrick te produceren.

Bert Patenaude was de eerste speler die erin slaagde minstens drie keer te scoren in een WK-duel. De Amerikaanse international deed dat op 17 juli 1930 tegen Paraguay (3-0) op het eindtoernooi in Uruguay.

Zeven spelers lukte het om minstens vier keer te scoren in een WK-wedstrijd: Emilio Butragueño, Eusébio, Just Fontaine, Sándor Kocsis, Ademir, Ernest Wilimowski en Oleg Salenko. Laatstgenoemde is de enige speler die ooit vijf doelpunten maakte in één Wk-wedstrijd: hij deed dat namens Rusland in de groepswedstrijd tegen Kameroen (6-1) op het WK 1994 in de Verenmigde Staten.

Twee spelers maakten in één WK-wedstrijd ooit drie goals met het hoofd: de Tsjechoslowaak Tomás Skuhravy op het WK 1990 tegen Costa Rica (4-1) en Miroslav Klose op het WK 2002 tegen Saudi-Arabië (8-0).

Miroslav Klose juicht na een doelpunt op het WK 2002.
Miroslav Klose juicht na een doelpunt op het WK 2002.

● Geoff Hurst is de enige speler die een hattrick maakte in een WK-finale. De Engelse international deed dat in de eindstrijd van 1966 tegen (West-)Duitsland. Mede door de drie goals van Hurst (waarvan twee in de verlenging) wonnen de Engelsen met 4-2 en veroverden ze op eigen bodem hun eerste wereldtitel.

● De snelste WK-hattrick staat op naam van de Hongaar  László Kiss. Die had op het WK 1982 in Spanje tegen El Salvador (10-1 zege) slechts zeven minuten nodig om drie keer toe te slaan: in de 69ste, 72ste en 76ste minuut. Dat Kiss zijn hattrick bovendien als invaller maakte, leverde hem een tweede primeur op.

Drie van de 46 spelers die tijdens een WK-duel minstens drie keer scoorden, stapten desondanks als verliezer van het veld. De Pool Ernest Wilimowski maakte er in 1938 vier tegen Brazilië (6-5 nederlaag), de Zwitser Josef Hügi scoorde in 1954 drie keer tegen buurland Oostenrijk (7-5 verlies) en Igor Belanov schoot namens Sovjet-Unie drie keer raak tegen België (4-3 nederlaag).

Igor Belanov, de sterspeler van de Sovjet-Unie op het WK 1986.
Igor Belanov, de sterspeler van de Sovjet-Unie op het WK 1986.

● Xherdan Shaqiri is na Duits international Thomas Müller de tweede speler die tijdens het WK in Brazilië een hattrick maakt. Müller deed dat in de eerste groepswedstrijd van Duitsland tegen Portugal (4-0 zege). Beide spelers zijn ploeggenoten van elkaar bij Bayern München.

● Op de eindronde van 1954 in Zwitserland vielen de meeste hattricks te noteren: liefst acht. Daarvan nam de Hongaarse sterspeler Sándor Kocsis er twee voor zijn rekening. Ook de toernooien van 1938, 1982 en 1986 zijn met elk vier hattricks goed bedeeld.

● Het WK van 2006 is het enige toernooi waarop geen enkele speler erin slaagde minstens drie keer te scoren in één duel.

● Duitsland is met zeven hattricks koploper in het klassement van alle WK-deelnemers. Namens onze oosterburen zorgden achtereenvolgens Edmund Conen (1934), Max Morlock (1954), Gerd Müller (1970, twee keer), Karl-Heinz Rummenigge (1982), Miroslav Klose (2002) en Thomas Müller (2014) voor drie goals in één duel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.