Eclatante zege koploper Sparta, Go Ahead onderuit

VVV-Venlo is met moeite in het spoor gebleven van koploper Sparta Rotterdam, dat zijn perfecte status op Het Kasteel ten koste van MVV bevestigde.

Sparta Rotterdam – MVV Maastricht 6-0
Ook MVV Maastricht heeft de kracht van Sparta Rotterdam in eigen huis ondervonden. De Limburgers waren de negende bezoekende club die Het Kasteel met lege handen verliet. Dat Sparta ook de negende thuiswedstrijd van het seizoen winnend afsloot was te danken aan Paco van Moorsel.

De nummer tien van de thuisploeg opende binnen een minuut de score en nam na ruim een uur de onzekerheid weg over het resultaat. Met een schitterende knal van ruim twintig meter zette van Moorsel de 2-0 op het scorebord. Met een rake kopbal na een corner van Thomas Verhaar maakte hij zijn feestje compleet (3-0). Loris Brogno, Verhaar en Ryan Sanusi vergrootten het leed van MVV in een wedstrijd, die in de tweede helft kortstondig was stilgelegd na een rookgordijn na het afsteken van fakkels.

Dankzij de zege gaat Sparta met een voorsprong van vijf punten op nummer twee VVV-Venlo de winterstop in. MVV Maastricht is veroordeeld tot de grauwe middenmoot in de Jupiler League.

FC Emmen – VVV-Venlo 1-4
VVV-Venlo kwam uitstekend uit de startblokken in Emmen. Maar de snelle goal van Ralf Seuntjens – hij kopte in de tweede minuut raak uit een voorzet van Leandro Resida – was nog niet de voldoende basis voor de elfde zege van het seizoen. Marnix Kolder zorgde nog voor rust voor een gelijke stand. Maar FC Emmen, dat Tim Siekman verloor met twee gele kaarten, had geen antwoord op de 1-2 van Jonathan Opoku. Sterker nog, Torino Hunte besliste de wedstrijd in de tachtigste minuut in het voordeel van VVV. Seuntjens onderstreepte het verschil in blessuretijd met een benutte strafschop.

Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard 0-2
Go Ahead Eagles is een week na de gelukkige 1-0 overwinning bij concurrent NAC Breda tegen een pijnlijke nederlaag opgelopen. Fortuna Sittard was in de Adelaarshorst te sterk, waarbij de doelpunten van Joeri Schroyen en Lars Hutten trainer Ben van Dael zijn eerste zege opleverden. De trainer was vorige week bij Fortuna begonnen met een 2-2 gelijkspel tegen FC Emmen.

De Limburgers dankten hun zege ook aan het onvermogen van Go Ahead Eagles om een overwicht om te zetten in goals. Ook topscorer Leon de Kogel kon niet van zich doen spreken. Door de nederlaag heeft de Deventer Go Ahead Eagles terrein moeten prijsgeven op koploper Sparta en achtervolger VVV. De achterstand op de Rotterdammers is nu al elf punten.

Almere City FC - NAC Breda 0-1
Twee keer raakte NAC op bezoek in Almere voor rust het aluminium - via Uros Matic en Mats Seuntjes - en ook na rust zag Michael Dingsdag een poging uiteenspatten op het houtwerk. De thuisploeg was eveneens onfortuinlijk; Pelle van Amersfoort raakte de paal. Ondanks die pech lukte het de Bredanaars toch aan het langste eind te trekken. Vijf minuten voor de pauze belandde een afvallende bal in de voeten van centrale verdediger Luis Pedro, die niet aarzelde en de trekker overhaalde. Hij passeerde keeper Agil Etemadi en bepaalde de eindstand op 0-1. Door de zege klimt NAC naar de derde plaats in de Jupiler League. FC Volendam, dat maandag op bezoek gaat bij Jong Ajax, kan de Brabanders nog passeren.

FC Eindhoven - Jong PSV 2-0
Pas na 73 minuten werd de score geopend in de Eindhovense derby en daarmee was het hek ook meteen van de dam. Jinty Caenepeel kreeg de bal in zijn voeten gekopt door Anthony van den Hurk en schoot, na een individuele actie, de eerste treffer van de avond op het scorebord namens FC Eindhoven. Twee minuten later was het opnieuw raak. Deze keer werkte Van den Hurk de bal zelf binnen, op aangeven van Dario van den Buijs. Dat de thuisploeg pas een kwartier voor tijd op voorsprong kwam, was verrassend. De ploeg creëerde daarvóór al de nodige kansen, maar had het vizier niet op scherp. Eindhoven gaat Go Ahead Eagles door de overwinning voorbij en staat nu vierde.