Duitsland gaat af door juweel Hamsik en blunder Ter Stegen

Duitsland heeft op weg naar het EK een even pijnlijke als verrassende thuisnederlaag geleden. Slowakije was met 1-3 te sterk in Augsburg, waar Marek Hamsik en Marc-André ter Stegen hoofdrollen vervulden in de stromende regen.

Die Mannschaft kwam in de dertiende minuut nog wel op voorsprong via een benutte strafschop van Mario Gómez, maar de jonge ploeg van Joachim Löw speelde in het restant van de eerste helft bar weinig klaar. Slowakije was gelijkwaardig en kwam in de 41ste minuut langszij via Marek Hamsik, die de bal vanaf dik twintig meter in de kruising roeide. Drie minuten later kwamen de Slowaken zelfs op 1-2, toen Michal Duris een corner van Vladimir Weiss tegen de touwen kopte.

Na rust ging het van kwaad tot erger voor Duitsland, dat de omstandigheden kon aanvoeren als verzachtende omstandigheid. Het was voor de mannen van Löw in de tweede helft namelijk onmogelijk om het geliefde combinatiespel op de mat te leggen. Het veld lag namelijk vol plassen na een enorme hoosbui gedurende de rust, die de aanvang van de tweede helft zelfs flink had vertraagd.

De na rust ingevallen doelman Ter Stegen kon het veld echter niet de schuld geven van zijn enorme fout die tot de 1-3 leidde. De sluitpost van Barcelona verkeek zich namelijk volledig op een schotje van Juraj Kucka en zag de bal tussen zijn benen door in het doel rollen. Van die tegenslag herstelde Duitsland, waar Bernd Leno, Joshua Kimmich, Julian Weigl en Julian Brandt debuteerden, zich niet meer.

Duitsland, dat op het EK Oekraïne, Polen en Noord-Ierland treft, heeft na de nederlaag drie van zijn laatste vier wedstrijden verloren. Slowakije, op de eindronde opponent van Wales, Rusland en Engeland, is daarentegen al zeven duels ongeslagen.