Duitsland als groepswinnaar naar achtste finale

Zoals verwacht hebben Duitsland en Noorwegen zich geplaatst voor de achtste finale van het WK voor vrouwen. Thailand heeft nog een kleine kans op een vervolg.

Duitsland maakte zich niet al te druk om de wedstrijd tegen Thailand. Anja Mittag, met vier treffers topscorer van het WK, was een van de zeven speelsters die haar plek in de basis moest afstaan. De wijzigingen hadden geen gevolgen voor het resultaat, want Thailand was niet opgewassen tegen de Europese grootmacht, die na rust het krachtsverschil tot uitdrukking bracht in de score. Melanie Leupolz (foto) scoorde in de 24ste minuut en kreeg in de tweede helft navolging van Lena Petermann (2) en Sara Däbritz.

Noorwegen moest om Duitsland de eerste plaats afhandig te maken met flink ruimere cijfers winnen van Ivoorkust. Maar de Scandinavische ploeg kwam niet verder dan een schamele 3-1 overwinning tegen de Afrikanen, die eerder nog met 10-0 klop hadden gekregen van Duitsland. Ada Hegerberg (2x) en Solveig Gulbrandsen maakten de Noorse goals.

Voor Nederland is de eindstand van groep B ook van belang voor een vervolg op het WK in Canada. Van de zes poules gaan namelijk ook de vier beste nummer drie door naar de achtste finales. De Oranje Leeuwinnen, die vannacht tegen Canada in hun laatste groepswedstrijd een plaats bij de laatste zestien willen pakken, hebben in twee duels drie punten verzameld. Net zoveel als Thailand.