Duitse dames naar kwartfinale door zege op Zweden

De Duitse dames hebben zich ten koste van Zweden als eerste land geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Canada. Al voor rust zorgden de favoriete Duitsers voor de beslissing en in de slotfase werd de eindstand op 4-1 bepaald.

In Groep B van het WK in Canada had Duitsland al laten zien goed in vorm te zijn. Het povere Ivoorkust werd met 10-0 afgedroogd en ook Thailand werd met 4-0 verslagen. Toch had het 1-1 gelijkspel tegen Noorwegen getoond dat ook de nummer één van de wereldranglijst niet onaantastbaar is.

Zweden, als nummer vijf van de wereldranglijst ook een van de toplanden in het vrouwenvoetbal, bleek evenwel een maatje te klein. Na 24 minuten opende Anja Mittag (links op de foto) met haar vijfde goal van het toernooi de score. Haar lage schuiver bleek keeper Hedvig Lindahl te machtig. In de 36ste minuut kwam de ploeg van Silvia Neid op 2-0. Célia Sasic schoot een strafschop feilloos binnen en zorgde daarmee voor de beslissing. De penalty werd gegeven na een ogenschijnlijke schwalbe van Mittag.

Zweden, dat in de groepsfase de wedstrijden tegen de Verenigde Staten, Australië en Nigeria allemaal gelijkgespeeld had, probeerde het na rust nog wel maar kon lang geen vuist meer maken. Sasic kopte in de slotfase nog een rebound raak en tekende zo voor haar tweede en de 3-0. Juist toen de Duitsers achterover wilden gaan leunen, kopte Linda Sembrant fraai raak. Maar meer dan een eretreffer bleek dat ondanks nog een grote kans voor Sofia Jakobsson niet. Het slotakkoord was zelfs nog voor Duitsland. Al glijdend bepaalde Dzsenifer Marozsan op fraaie wijze de eindstand op 4-1.

Door de afgetekende zege in Ottawa dendert Duitsland door richting de wereldtitel. In de kwartfinale is de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Zuid-Korea de volgende tegenstander. Dat achtste finaleduel heeft zondag plaats om 22.00 uur in Montreal.