Dubieuze penalty aan basis nieuw succes RB Leipzig

Het Bundesliga-sprookje van RB Leipzig heeft tegen Schalke 04 een vervolg gekregen. Een discutabele arbitrale beslissing hielp de promovendus op weg naar een volgend succes (2-1).

Het was zaterdagavond een schlemielige nederlaag voor Schalke 04, dat daarmee de opmars na een reeks van vijf zeges zag worden gestuit. Het begon al in de eerste minuut. Scheidsrechter Bastian Dankert kende RB Leipzig een strafschop toe voor een overtreding van doelman Ralf Fährman op Timo Werner, die de penalty vervolgens zelf ook benutte.

Maar er konden veel vraagtekens gezet worden bij de arbitrale beslissing. De actie had meer weg van een duikeling van Werner nadat zijn stift mislukt was. Fährman, die voor zijn vermeende overtreding een gele kaart kreeg, leek de aanvaller niet te raken.

Schalke 04 had een half uur nodig om de vroege tegenvaller weg te poetsen. Sead Kolisinac tekende in zijn honderdste officiële duel voor Die Königsblauen uit een rebound voor de verdiende gelijkmaker.

Maar de international van Bosnië-Herzegovina stapte uiteindelijk met een slecht gevoel van het veld. Kort na rust verlengde hij onbewust een vrije trap van Emil Forsberg zodanig met het hoofd dat zijn eigen keeper Fährman kansloos was. Het bleek de beslissende actie in Leipzig.

RB Leipzig, dat vrijdag Bayern München na de zege op FSV Mainz 05 in punten naast zich had zien komen, maakte na de 2-1 duidelijk dat het niet voor niets koploper is in de Bundesliga. Het vertaalde zich niet in de score. Maar de minimale marge was genoeg voor de promovendus om de voorsprong op Bayern weer op drie punten te krijgen. Schalke 04 blijft achtste.