Droomstart Napoli, BVB wint weer, Liverpool kwakkelt

Napoli heeft de zelfbenoemde favorietenrol in de eerste wedstrijd van de Europa League waargemaakt tegen Club Brugge. Borussia Dortmund en Liverpool hadden bij de start van de groepsfase beduidend meer moeite met hun tegenstander.

Napoli – Club Brugge 5-0
Dries Mertens sprak woensdag openlijk zijn ambities uit om de Europa League dit seizoen wél te winnen na de halvefinaleplaats van vorig seizoen. De Belgische vleugelspits voegde de daad bij het woord door zijn landgenoten van Club Brugge al snel op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Na de vroege openingsgoal van José María Callejón was het Mertens (op de foto met Callejón) die uit een voorzet van de Spanjaard 2-0 maakte. Met een prachtige volley maakte hij er even later ook 3-0 van.

Duidelijk was toen al dat de eerste zege onder trainer Maurizio Sarri niet meer in gevaar zou komen. Dat betekende echter niet dat Napoli genadig was voor Ruud Vormer en consorten, die in uitduels dit seizoen alleen op bezoek bij Charleroi (0-0) overeind bleven. Een fout van doelman Sinan Bolat leidde de 4-0 van Marek Hamsík in. Dertien minuten voor tijd was het Napolitaanse feest compleet toen Callejón zijn tweede van de wedstrijd maakte. Napoli leidt daardoor in Groep D, voor FC Midtjylland, dat met 1-0 won van Legia Warschau.

Borussia Dortmund – FK Krasnodar 2-1
Borussia Dortmund mag ook als kandidaat voor de eindzege worden beschouwd, maar mocht van geluk spreken dat het de openingswedstrijd tegen FK Krasnodar winnend afsluit. De Russen kwamen al snel op voorsprong via Pavel Mamaev. Matthias Ginter maakte zijn fout bij dat doelpunt vlak voor rust goed door raak te koppen uit een voorzet van Joo-Ho Park.

Daar leek het bij te blijven, maar dankzij de voor het eerst in de basis gestarte Zuid-Koreaanse back boekte Dortmund toch nog de tiende overwinning in de eerste tien officiële duels. Park zorgde voor het unicum in de clubhistorie door op aangeven van Ginter in de tweede minuut van de extra tijd raak te koppen. BVB heeft in Groep C daardoor de koppositie te pakken, want PAOK Saloniki speelde op bezoek bij Qabala FK doelpuntloos gelijk.

Girondins Bordeaux – Liverpool 1-1
Zo goed als Dortmund aan het seizoen begon, zo slecht loopt het bij Liverpool. Na drie duels op rij zonder zege in de Premier League (1-1 tegen Arsenal, 0-3 tegen West Ham United, 1-3 tegen Manchester United) kregen The Reds het in Bordeaux ook niet voor elkaar om te winnen. FC Sion leidt in Groep B daardoor dankzij een 2-1 zege op Rubin Kazan.

Uitblinker Adam Lallana zette de ploeg van manager Brendan Rodgers nog wel op voorsprong nadat hij verdediger Pablo te kijk had gezet met een panna, maar negen minuten voor tijd kreeg Liverpool, dat zes belangrijke spelers had thuisgelaten, het deksel op de neus toen Jussiê, al sinds 2007 speler van Girondins Bordeaux, profiteerde van slecht uitverdedigen.