Droom Iran in duigen na eerste WK-zege Bosnië

Reacties

Bosnië-Herzegovina heeft zijn allereerste WK ooit in stijl afgesloten. Hoewel de ploeg van vertrekkend bondscoach Safet Susic al uitgeschakeld was, werd in de laatste groepswedstrijd Iran met 3-1 verslagen. Daardoor moet Iran weer minimaal vier jaar wachten om voor het eerst in de geschiedenis de knock-outfase van een WK te bereiken, maar werd op de valreep nog wél voor het eerst gescoord in Brazilië.

Droom Iran in duigen na eerste WK-zege Bosnië

Iran had na het tegen Nigeria behaalde puntje (0-0) en de nipte verliespartij tegen Argentinië (1-0 door late goal van Lionel Messi) nog een kleine kans op een plek bij de laatste zestien. Dan moest er wel gewonnen én voor het eerst gescoord worden en zouden de Argentijnen hun sportieve plicht moeten vervullen tegen Nigeria.

Manchester City-spits Edin Dzeko kreeg in de beginfase bij Bosnië-Herzegovina de eerste kans. Hij faalde in de afronding, maar maakte dat na 23 minuten goed. Zijn lage schuiver trof doel. Daarmee revancheerde Dzeko zich voor het duel met Nigeria, waarin ten onrechte een goal van hem werd afgekeurd. Het was voor de aanvaller zijn eerste WK-goal.

Binnen een minuut leek Iran terug te komen en de ban te breken wat betreft het eerste WK-doelpunt in Brazilië. Masoud Shojaei zag zijn inzet echter via de onderkant van de lat uit het doel stuiteren. De veelbesproken doellijntechnologie bevestigde dat geen sprake was geweest van een goal. Via Miralem Pjanic liep Bosnië-Herzegovina nog wel uit naar 2-0. Hij schoof na een uurtje, nadat hij de bal op het randje van buitenspel had aangenomen, koelbloedig binnen.

Reza
Het venijn van het duel in Salvador zat in de staart, want Reza Ghoochannejhad maakte in de slotfase met een intikker toch nog het eerste WK-doelpunt van Iran in Brazilië. Aan de voorafgaande actie van aangever Javad Nekounam zat een flinke buitenspellucht, maar de in het verleden in Nederland actieve spits was er vervolgens niet minder blij om. Direct na de eretreffer zette rechtsback en uitblinker Avidija Vrsajevic, die in de eerste helft al een fraaie kans om zeep hielp, met een knap diagonaal schot de 3-1 eindstand op het scorebord.

Door de zege besluiten de Bosniërs Groep F met een derde plek achter poulewinnaar Argentinië en Nigeria. De ploeg van Carlos Queiroz is met het schamele puntje geëindigd als vierde. Door het huidige scoreverloop was ook een bizar scenario niet aan de orde: als Iran met 1-0 had gewonnen en Argentinië ook, had er immers geloot moeten worden om de plek in de achtste finale. Zo ver kwam het niet door de Bosnische dadendrang.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.