Drie jaar na de bekerwinst: wat kwam er van de Vitesse-helden terecht?

Reacties

Vandaag drie jaar geleden won Vitesse ten koste van AZ de TOTO KNVB-beker. Voor de Arnhemmers betekende het de eerste (en tot dusver nog steeds de enige) hoofdprijs uit de geschiedenis van de club. Waar hangen de bekerhelden van Vitesse tegenwoordig uit?

Drie jaar na de bekerwinst: wat kwam er van de Vitesse-helden terecht?
© Pro Shots

Succescoach Henk Fraser werd na het binnenhalen van de beker genonimeerd voor de Rinus Michels Award, maar afgetroefd door toenmalig Ajax-collega Peter Bosz. Het seizoen 2017/18 verliep een stuk minder voor Vitesse en in april werd Fraser ontslagen. Op dat moment was al bekend dat hij in de zomer zou overstappen naar Sparta Rotterdam, waar hij nu nog steeds voor de groep staat.

De doelman in de gewonnen bekerfinale was Eloy Room. Hij vertrok na de bekerwinst naar PSV, maar slaagde er daar niet in om eerste doelman te worden. Dat is de inmiddels 31-jarige Room nu wel bij het Amerikaanse Columbus Crew, uitkomend in de Major League Soccer.

© Pro Shots

Net als Room verdient ook Kelvin Leerdam (29) zijn brood in de Verenigde Staten. Ook de vleugelverdediger vertrok in de zomer na de bekerwinst uit Arnhem en tekende een contract bij Seattle Sounders. Daar speelt Leerdam nu nog steeds.

Matt Miazga werd in het seizoen 2016/17 door Vitesse gehuurd van Chelsea. Een doorbraak bij die club lijkt er voor de Amerikaans international niet in te zitten. Miazga (24) staat nog wel op de loonlijst bij Chelsea, maar is na zijn avontuur in Nederland ook al naar Frankrijk gestuurd (FC Nantes) en tegenwoordig speelt hij op huurbasis voor Reading, uitkomend in het Engelse Championship.

© Pro Shots

Guram Kashia vertrok in 2018 als clubicoon uit Arnhem. De Georgiër speelde acht jaar voor Vitesse en kwam tot bijna driehonderd wedstrijden voor de club. Net als Room en Leerdam zocht Kashia zijn heil in Amerika, waar hij voor San José Earthquakes uitkomt. Bij die club is de 32-jarige mandekker een vaste basisklant.

Arnold Kruiswijk was in de gewonnen bekerfinale de linksback bij Vitesse. Hij bleef de Arnhemmers na dit succes trouw tot het einde van zijn loopbaan. Kruiswijk (35) besloot in februari vorig jaar om ermee te stoppen, vanwege een akelige rugblessure.

Op het middenveld speelde Marvelous Nakamba tegen AZ een van zijn laatste wedstrijden voor Vitesse. De mannetjesputter uit Zimbabwe maakte niet heel veel later een mooie transfer naar Club Brugge en bouwt gestaag verder aan zijn loopbaan. Sinds de zomer speelt de nu 26-jarige Nakamba in de Premier League, bij Aston Villa.

Lewis Baker zit in ongeveer hetzelfde schuitje als Miazga: hij staat nog onder contract bij Chelsea, maar lijkt een doorbraak bij die club wel te kunnen vergeten. De 25-jarige middenvelder werd na zijn tijd in Arnhem verhuurd aan Middlesbrough, Leeds United, Reading en Fortuna Düsseldorf. In Duitsland had hij geen uitzicht op speeltijd, waardoor hij in januari al werd teruggestuurd.

© Pro Shots

Baker en Nakamba vormden het blok op het middenveld waarop Navarone Foor de meest aanvallende man was. De voormalig speler van aartsrivaal NEC bleef tot februari van dit jaar bij Vitesse en tekende toen een lucratief contract in de Verenigde Arabische Emiraten. Foor (28) mag zich sindsdien speler van Ittihad Kalba noemen.

Milot Rashica zorgde als rechtsbuiten voor de dreiging. De Kosovaar was de man van de assist op de openingstreffer en trok de aandacht van clubs uit het buitenland. Rashica bleef na de bekerwinst nog een halfjaar bij Vitesse, voordat hij voor zo'n zeven miljoen euro naar Werder Bremen ging. Komende zomer maakt de 23-jarige Rashica naar alle waarschijnlijkheid een volgende stap in zijn loopbaan.

© Pro Shots

Dé man van de bekerfinale was natuurlijk Ricky van Wolfswinkel. Het kind van de club nam beide doelpunten voor zijn rekening en liet daarmee zijn eigen voetbaldroom uitkomen. Van Wolfswinkel (31) verkaste een jaar later naar FC Basel en staat daar nog steeds onder contract. Vanwege een ontdekte aneurysma moest hij dit seizoen echter maandenlang toekijken.

Nathan was de derde Chelsea-huurling bij Vitesse met een basisplaats in de gewonnen bekerfinale. Net als Miazga en Baker staat ook hij nog op de loonlijst bij de Engelse topclub, maar ook Nathan (24) wordt keer op keer verhuurd. Hij heeft Frankrijk (Amiens) en Portugal (Belenenses) al gezien en speelt nu weer in zijn vaderland Brazilië, voor Atlético Mineiro.

Fraser wisselde in de bekerfinale drie keer. Eerst kwam Adnane Tighadouini in de ploeg voor Nathan ('73). Tighadouini werd in dit seizoen gehuurd van Málaga, dat de aanvaller in het jaar hierop naar FC Twente stuurde. Vervolgens kwam Tighadouini terecht bij het Deense Esbjerg en in september 2019 werd zijn contract in Spanje ontbonden. De aanvaller (27) speelt nu in de tweede divisie van Qatar.

Vlak voor het eindsignaal loste Kevin Diks de geblesseerd geraakte Leerdam af. Diks werd gehuurd van Fiorentina, dat de rechtsback eerder nog had overgenomen van Vitesse. Na de bekerwinst kwam hij op huurbasis bij Feyenoord terecht. Die club maakte geen gebruik van de optie tot koop die het had en verhuurperiodes aan Empoli en het Deense Aarhus volgden voor Diks, inmiddels 23 jaar oud.

© Pro Shots

Maikel van der Werff mocht tijdens de bekerfinale ook nog even het veld op. De ervaren verdediger kwam in blessuretijd binnen de lijnen voor Foor. Na het vertrek van Kashia werd Van der Werff aanvoerder van Vitesse en vorig jaar zomer ging hij net als zijn voorganger naar de Verenigde Staten. Van der Werff (31) staat tegenwoordig op de loonlijst bij FC Cincinnati.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.