Dost helpt Wolfsburg aan succes in duel vol controverses

Bas Dost heeft als invaller zijn waarde getoond namens VfL Wolfsburg, dat in een door dubieuze arbitrale beslissingen ontsierde wedstrijd Bayer Leverkusen versloeg.

Dost mocht ruim een kwartier voor het einde zijn entree maken. De Oranje-international had slechts drie minuten nodig om zijn stempel te drukken op de wedstrijd die op een gelijkspel afstevende. Hij reageerde attent toen een schot van Ricardo Rodríguez door Leverkusen-doelman Bernd Leno slechts half werd verwerkt. Dost legde de bal opzij naar Julian Draxler die de 2-1 kon binnentikken.

Maar niet zozeer de winnende treffer alswel het optreden van scheidsrechter Manuel Gräfe was na afloop reden voor discussie. Het meest besproken incident was ongetwijfeld in de 34ste minuut toen Nicklas Bendtner ook tot zijn eigen verbazing de score had geopend namens de gastheren.

De Deense vervanger van Dost scoorde op aangeven van Vieirinha. Maar de discussie ging vooral over de vraag of de aangever buitenspel had gestaan toen hij de bal voor zijn voeten kreeg.

Bayer Leverkusen ageerde terecht maar ook tevergeefs tegen de beslissing van scheidsrechter Manuel Gräfe, die de goal goedkeurde omdat de bal in zijn ogen afkomstig was geweest van Bayer-middenvelder Kevin Kampl en niet van Wolfsburg-aanvaller André Schürrle. Juist dat laatste was het geval.

De ergernis bij Leverkusen was niet helemaal verdwenen na de gelijkmaker. Javier Hernández stond met een kopbal aan het einde van een aanval, die werd ingeleid door een ingooi van Giulio Donati en vervolgd door een voorzet van Christoph Kramer. Maar de onvrede bleef bij technisch directeur Rudi Völler. Die was van de tribune gekomen om zijn beklag te doen over de arbitrage.

Kort na rust had Wolfsburg op zijn beurt reden tot klagen over de arbitrage, toen een duw van doelman Bernd Leno bij Daniel Caligiuri onbestraft bleef. Maar die onvrede was verdwenen toen Draxler de 2-1 binnentikte. Want het was genoeg voor de drie punten, waardoor de achterstand op koploper Bayern München is teruggebracht tot tien punten. Leverkusen staat daar weer vier punten achter.