Dost helpt Sporting aan historische bekerzege

Sporting Lissabon heeft zaterdag voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Taça da Liga gewonnen door Vitória Setúbal na strafschoppen te verslaan. Door een late goal van Bas Dost stond het na negentig minuten 1-1.

Waar Sporting een week eerder in de competitie op bezoek bij Setúbal bleef steken op 1-1 had de formatie van trainer Jorge Jesus het ook in het Estádio Municipal in Braga lastig. Al in de vierde minuut opende Gonçalo Paciência de score. De huurling van FC Porto schoot uit de draai raak in de linkerhoek. Setúbal kende een goede eerste helft in Braga en ging terecht met een voorsprong de rust in.

In de tweede helft, nadat de drie middenvelders achter Dost door Jorge Jesus waren vervangen, kwam Sporting beter voor de dag. Setúbal hield vooral tegen, maar echt opgelegde kansen kregen Dost en zijn ploeggenoten ook niet. Zo kreeg invaller Seydou Doumbia van Dost een hoge pass op maat, maar de aanvaller faalde behoorlijk in de aanname.

Een kwartier voor tijd kreeg Dost wel tot twee keer toe een grote mogelijkheid, maar doelman Pedro Trigueira lag in de weg. Eerst kopte Dost, toen waagde Fábio Coentrão een poging en ten slotte weer Dost met zijn hoofd. De spits zorgde later alsnog voor 1-1 toen de bal na inmenging van de videoscheidsrechter op de stip ging na een handsbal op de lijn van Tomas Podstawski. Dost schoot koeltjes raak en tekende daarmee voor zijn 25ste doelpunt in dit seizoen. Ondanks een slotoffensief lukte het Sporting niet meer om de winnende treffer te maken, waardoor er een penaltyreeks aan te pas kwam.

Uiteindelijk werd Podstawski ook bij de strafschoppen de schlemiel, want bij een 2-2 stand (Dost benutte de eerste voor Sporting), schoot de middenvelder tegen de lat. Die misser kwam Setúbal duur te staan, want de ploeggenoten van Dost schoten wel raak. Daardoor gingen Sporting en Dost naar huis met de Portugese variant van de League Cup.