Dortmund-Bayern, Spitzenspiel of toch niet meer?

Reacties

De 27ste speelronde in de Bundesliga gaat zaterdag om 15.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op Borussia Dortmund - Bayern München, de gedevalueerde topper.

Dortmund-Bayern, Spitzenspiel of toch niet meer?

Weet u nog hoe de zaken er twee seizoenen terug voorstonden? De Bundesliga floreerde als nooit tevoren. Met als tastbare bewijs de finaleplaatsen in de Champions League van Bayern München en Borussia Dortmund, die in de halve finale op fascinerende wijze hadden afgerekend met de prima donna's uit Spanje, respectievelijk Barcelona en Real Madrid. In Wembley siegt der Deutsche Fussball, zo werd de volledig Duitse eindstrijd - een historische prestatie - ook aangekondigd. De Duitse grootmachten vormden beleidsmatig en organistisch een voorbeeld voor de rest van Europa. Ze ontwikkelden bovendien een dermate indrukwekkende eigen identiteit dat de Spaanse Clásico een gelijkwaardige evenknie leek te hebben. Der Klassiker, ofwel Bayern versus Dortmund.

Dankzij de onwerkelijke goal van Arjen Robben in de slotminuut had Bayern München zijn Treble te pakken. Vanaf dat moment is Der Rekordmeister verder gegaan zich - onder leiding van Pep Guardiola - door te ontwikkelen. Op dat moment had Borussia Dortmund zijn piek reeds bereikt en is sindsdien in een sportief dal geraakt en heeft de aansluiting met de Europese top verloren. Derhalve rijst de vraag in hoeverre er nog wel sprake is van een Spitzenspiel als de twee elkaar zaterdagmiddag in Westfalen treffen. De nummer 1 van de Bundesliga, goed voor 64 punten na 26 speelronden, gaat niet op bezoek bij zijn directe achtervolger, maar bij de huidige nummer 10. Die behaalde pas 33 punten, bijna de helft.

'Gezien hun onderlinge band blijft het een topwedstrijd', zo sprak Jupp Heynckes, Bayern-coach in het treble-seizoen, afgelopen week. 'Dortmund presteert dit seizoen dan wel zeer wisselvallig. Maar als er één team in staat is tegen Bayern een topprestatie af te leveren zijn zij het.' Mede vanwege de nieuwe blessuregolf in München (Robben, David Alaba, Franck Ribéry, Holger Badstuber), noemde BVB-coach Jürgen Klopp zijn team 'niet kansloos'.

Sinds het Duitse onderonsje op Wembley slaagde Die Schwarzgelben er wel in twee keer de Super Cup te veroveren ten koste van Bayern (4-2 in 2013, 2-0 in 2014). Alleen Der Rekordmeister deelde de grootste tikken uit door achtereenvolgens Mario Götze en Robert Lewandowski bij de gewezen concurrent weg te kapen. Mede daardoor is het sportief onderlinge verschil enorm toegenomen; dit seizoen bekleedde Borussia Dortmund zelfs enige tijd de laatste plaats in de Bundesliga. Beide clubs werkten na hun Champions League-finale zestig competitieduels af. Bayern München verzamelde daarin 154 punten en is daarmee soeverein Bundesliga-koploper, Borussia Dortmund ligt exact 40 punten achter en moet op die ranglijst VfL Wolfsburg (114 punten) en Bayern Leverkusen (106) voor zich laten. De voorsprong op Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach is minimaal (twee punten en één punt).

De aanhoudende denivellering van Bayern München op nationaal niveau is de clubleiding niet kwalijk te nemen. Het heeft er wel mede toe geleid dat de Duitse klassieker (weer) ruimschoots wordt overschaduwd door El Clásico, die qua exposure wereldwijd nog altijd lichtjaren voorsprong heeft. En eigenlijk is de Bundesliga gebaat bij twee grootmachten die een topaffiche kunnen vormen. Want alle vreugde in 2013 ten spijt, het aantal voor het internationale publiek interessante Bundesliga-wedstrijden steekt schril af bij dat van bijvoorbeeld Engeland. In Hertha BSC (gevestigd in Berlijn) en Hamburger SV (tot nu toe als enige club altijd present in de Bundesliga, maar inmiddels in degradatienood) heeft Bayern München géén aansprekende sparringpartners meer. Naast het affiche Bayern-Dortmund blijft alleen de Kohlenpott-derby over, Borussia Dortmund tegen Schalke 04.

Wat helpt is dat de thuisploeg nog altijd over een elftal topspelers beschikt. Marco Reus, Mats Hummels, Pierre-Emerick Aubameyang, Ilkay Gündogan en Nuri Sahin. Stuk voor stuk spelers die kwalitatief ook zouden kunnen spelen in München. Hoewel er geen koppositie of Europees voetbal op het spel staat, heeft het duel volgens Bayern-keeper Manuel Neuer 'eine Art Finalcharakter'. 'Dortmund-Bayern blijft belangrijk, omdat het de laatste jaren hét duel in het Duitse profvoetbal was.'

Programma
Bayer Leverkusen 04-04
15:30
Hamburger SV
VfL Wolfsburg 04-04
15:30
VfB Stuttgart
1899 Hoffenheim 04-04
15:30
Borussia
Mönchengladbach
Werder Bremen 04-04
15:30
FSV Mainz 05
Eintracht Frankfurt 04-04
15:30
Hannover 96
SC Freiburg 04-04
15:30
1. FC Köln
Borussia Dortmund 04-04
18:30
Bayern München
FC Augsburg 05-04
15:30
Schalke 04
Hertha BSC 05-04
17:30
Paderborn

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.