Dortmund verstevigt tweede plaats, hoofdrol De Jong

Aangezien Bayern München zich in de 28ste speelronde van de Bundesliga verzekerde van de landstitel, strijden Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen om de tweede plaats. Die eerste club beleefde een lastige middag thuis tegen FC Augsburg.

Borussia Dortmund - FC Augsburg 4-2Met het oog op de return in de kwartfinales van de Champions League tegen Málaga van komende dinsdag - de heenwedstrijd eindigde woensdag in een doelpuntloos gelijkspel - gaf Dortmund-trainer Jürgen Klopp een aantal sleutelspelers rust tijdens de confrontatie met FC Augsburg. Zo begonnen Mario Götze en Robert Lewandowski op de bank, terwijl Marco Reus en doelman Roman Weidenfeller helemaal niet tot de wedstrijdselectie behoorden.

Julian Schieber startte als spits en zette de thuisclub halverwege de eerste helft op aangeven van Moritz Leitner op voorsprong, maar het FC Augsburg van aanvoerder Paul Verhaegh kwam kort voor rust uitstekend terug. Daniel Baier en Kevin Vogt draaiden de achterstand om in een voorsprong. Klopp greep in en bracht Götze en Lewandowski in het veld en in de 52ste minuut stond het al 2-2, door de tweede treffer van de middag van Schieber.

Dortmund hield uiteindelijk nog een overwinning over aan de wedstrijd, want in de 64ste minuut zorgde Neven Subotic na voorbereidend werk van Götze voor de 3-2. Lewandowski besliste het duel in blessuretijd met zijn éénentwintigste treffer van het seizoen. De Pool scoorde voor de tiende keer op rij in een Bundesliga-wedstrijd. Dortmund heeft nu 55 punten uit 28 wedstrijden en heeft tien punten voorsprong op de nummer vier, waardoor rechtstreekse plaatsing voor de Champions League binnen handbereik is.

Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg 1-1Leverkusen strijdt met Dortmund nog om de tweede plek in de Bundesliga, maar liep in eigen huis tegen duur puntenverlies aan. VfL Wolfsburg - waar Bas Dost de hele wedstrijd op de bank bleef - nam een punt mee uit de BayArena. Andre Schürrle zette de thuisclub nog wel op voorsprong, maar een rake kopbal van Simon Kjær uit een vrije trap zorgde voor de gelijkmaker. Door het gelijkspel heeft Leverkusen nu zes punten achterstand op nummer twee Dortmund.

Werder Bremen - Schalke 04 0-2Eljero Elia had eindelijk weer eens een basisplaats bij Werder Bremen, dat bezoek kreeg van Schalke 04 waar Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar ontbraken. Maar ondanks de geblesseerde Nederlanders werd eenvoudig gewonnen in het Weserstadion. Julian Draxler opende zes minuten na rust de score en Ciprian Marica bracht de overwinning in de 68ste minuut in veilige haven. Schalke 04 blijft daardoor vierde, waardoor de club uit Gelsenkirchen op koers ligt voor een plek in de voorronde van de Champions League. Borussia Mönchengladbach - Greuther Fürth 1-0In Mönchengladbach was er een hoofdrol weggelegd voor Luuk de Jong, die net als aanvoerder Roel Brouwers in de basis begon tijdens het thuisduel met hekkensluiter Greuther Fürth. Lang leken Die Fohlen af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar in de 74ste minuut schoot De Jong uit een voorzet van de mee opgekomen Oscar Wendt binnen. Die treffer bleek voldoende voor de winst, waardoor Mönchengladbach de zesde plaats voorlopig overneemt van FSV Mainz 05.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.