Dortmund pakt plek drie en Aubameyang de topscorerstitel

Borussia Dortmund heeft zich verzekerd van een directe plaats voor de Champions League door te winnen van Werder Bremen: 4-3. BVB blijft door de overwinning boven 1899 Hoffenheim, dat niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Augsburg.

Borussia Dortmund – Werder Bremen 4-3
Vroeg in de wedstrijd kwamen de bezoekers uit Bremen op voorsprong door een treffer van de Oostenrijkse Bosniër Zlatko Junuzović. De formatie van Thomas Tuchel rechtte nog in de eerste helft de rug. Na een half uur scoorde Marco Reus na een schitterende steekbal van Shinji Kagawa. Het was alweer het 88ste doelpunt van de Duitser op het hoogste niveau namens BVB. Slechts zes spelers wisten er in het verleden meer te maken namens Dortmund.

Nog voor de rust zette Pierre-Emerick Aubameyang Die Borussen op voorsprong. Ousmane Dembélé stiftte de bal over de defensie van Bremen, waarna de Gabonees om zijn as draaide om de bal vervolgens via de onderkant van de lat achter Felix Wiedwald te knallen. Het was alweer zijn dertigste goal in de Bundesliga, waarmee hij zich naast Robert Lewandowski schoot.

De spelers stonden koud na de pauze op het veld op het moment dat Bremen de gelijkmaker maakte. Na een snelle counter kapte Max Kruse zijn tegenstander uit waarna hij de bal aflegde op Fin Bartels. De Duitser schoot de 2-2 binnen. Later wipte Max Kruse de bal over de uitkomende doelman Roman Bürki heen: 2-3. Een kwartier voor tijd lokte Reus zelf een penalty uit om hem vervolgens onder grote druk naar de bovenhoek te sturen. In de slotfase kroonde Aubameyang zich vanaf de stip tot topscorer van de Bundesliga. Met 31 treffers maakte hij er één meer dan de spits van Der Rekordmeister. De Pool scoorde immers niet tegen SC Freiburg (4-1).

1899 Hoffenheim – FC Augsburg 0-0
De 29-jarige trainer Julian Nagelsmann leverde een bijzondere prestatie door met 1899 Hoffenheim de vierde plaats in de Bundesliga te veroveren. Het lukte hem op de slotdag tegen Augsburg niet de derde plaats over te nemen van Borussia Dortmund. De ploegen gingen rusten met een 0-0 stand. Ook in de tweede helft lukte het Hoffenheim niet om te scoren, waardoor de blauw-witten als vierde eindigen in de Duitse competitie. Nadiem Amiri was het dichtst bij de winnende treffer, maar de jongeling schoot namens de thuisploeg op de paal. Even later werd nog een bal van Adam Szalai van de lijn gehaald. Via de kwalificatie kan Hoffenheim zich voor het eerst in de clubhistorie proberen te plaatsen voor de Champions League.

Eintracht Frankfurt – RB Leipzig 2-2
RB Leipzig had op de laatste speelronde geen grote belangen meer. De promovendus kon de tweede plaats niet meer ontglippen en ook Bayern München verzekerde zich al op 29 april van het kampioenschap in Duitsland. Toch wist de formatie Ralph Hasenhüttl op voorsprong te komen. Op bezoek bij Eintracht Frankfurt maakte Marcel Sabitzer de openingstreffer op aangeven van Benno Schmitz. Na de rust scoorde Yussuf Poulsen uit een corner van Emile Forsberg. De Zweed leverde alweer zijn negentiende assist van het Bundesliga-seizoen. In de laatste tien minuten scoorden Jesús Vallejo en Danny Blum nog namens Frankfurt: 2-2. RB Leipzig gaat door de tweede plaats volgend seizoen debuteren in het miljardenbal.

FC Köln - FSV Mainz 05 2-0
Mainz bevond zich in de degradatiezone van de Bundesliga, maar de ploeg was zo goed als zeker van lijfsbehoud. Bij een wonder van Wolfsburg kon het echter nog mis gaan voor de ploeg van voormalig Ajacied Bojan. Bij een zege of gelijkspel was Mainz zeker van een nieuw jaar op het hoogste niveau, maar dat zat er tegen FC Köln niet in.

De thuisploeg deed nog volop mee in de strijd om Europees voetbal en kwam dan ook sterk voor de dag. Köln had echter een fout van Jannik Huth nodig om op voorsprong te komen. De goalie van Mainz liet een schot van Jonas Hector onder zijn lichaam doorglippen, waardoor het vlak voor rust 1-0 werd.

De 2-0 liet lang op zich wachten. Mainz kreeg door dat een monsterscore voor Wolfsburg er niet meer in zat, Köln scoorde vlak voor tijd. Yuya Osako was de laatste schakel in een razendsnelle counter en besliste het duel. Door de winstpartij gaat Köln voor het eerst sinds 1997 Europa in. Toentertijd haalde de club de halve finale van de Intertoto Cup. Mainz eindigt vlak boven de degradatiestreep, alleen op doelsaldo blijft de club voor het VfL Wolfsburg van trainer Andries Jonker. Door de winstpartij wordt Köln vijfde en gaat het voor eerst sinds 1997 Europa in.