Dortmund kan weer lachen na eigen doelpunt Bruma

Borussia Dortmund heeft eindelijk weer reden tot lachen. Na een teleurstellende week leverde het thuisduel met VfL Wolfsburg een ruime overwinning op. Jeffrey Bruma hielp BVB op weg met een eigen doelpunt. Doordat Eintracht Frankfurt verrassend verloor, levert die zege de derde plaats in de Bundesliga op.

Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg 3-0
Dortmund kon wel een overwinning gebruiken na de nederlagen van afgelopen week op bezoek bij Darmstadt 98 (1-0) en Benfica (1-0). Bruma hield de ploeg van Thomas Tuchel op weg door de bal langs zijn eigen doelman te koppen na een voorzet van Lukasz Piszczek vanaf de achterlijn. Het aantal decibel dat die goal losmaakte in de Signal Iduna Arena, was waarschijnlijk iets lager dan gewoonlijk. De Gelbe Wand waar de fanatiekste BVB-fans zitten was leeg door een straf van de Duitse bond.

Verder viel er ondanks voldoende mogelijkheden voor Dortmund in de eerste helft weinig te juichen. Net als tijdens het Champions League-bezoek aan Benfica (1-0) ontbrak het aan scherpte in de afronding bij de thuisploeg. Wolfsburg, waar Riechedly Bazoer ontbrak door een blessure, profiteerde daar vlak voor rust bijna van toen Vieirinha op rechts alle ruimte kreeg. Winteraankoop Yunus Malli schoot maar enkele centimeters naast het doel van Roman Bürki.

Vlak na rust werd duidelijk dat de nummer veertien van Duitsland de derde nederlaag van 2017 niet kon afwenden. Na een overtreding van Bruma op de snellere Marco Reus kopte Piszczek raak uit een voorzet van Ousmane Dembélé, nadat de Nederlandse verdediger de vrije trap van Gonzalo Castro nog had weggewerkt. Daarna liet vooral Pierre-Emerick Aubameyang kansen liggen op de 3-0, maar die viel na een uur alsnog dankzij een kopbal van Dembélé uit een voorzet van Piszczek.

De fameuze Gelde Wand was leeg na de ongeregeldheden tijdens het vorige thuisduel met RB Leipzig.

Eintracht Frankfurt – FC Ingolstadt 04 0-2
Eintracht Frankfurt moest de derde plaats afstaan aan Dortmund, doordat het tegen FC Ingolstadt 04 de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. De degradatiekandidaat stuntte eerder dit seizoen al tegen de andere Bundesliga-sensatie RB Leipzig. Romain Bregerie hielp de bezoekers op weg door halverwege de eerste helft raak te koppen na een door Dario Lezcano verlengde corner van Pascal Gross.

Nadat David Abraham (Frankfurt) al voor rust werd weggestuurd, bracht Gross in de 68ste minuut de zege in veilige haven uit een penalty. Vijf minuten daarvoor had Martin Hansen (ex-ADO) een strafschop gekeerd van Makoto Hasebe. De 1-1 bleef uit, omdat de Japanner de rebound op de lat schoot. Ingolstadt eindigde het duel ook met tien man door een rode kaart voor Mathew Leckie, maar nam afstand van de laatste plaats.

1899 Hoffenheim – Darmstadt 98 2-0
Darmstadt 98 verloor immers op bezoek bij het in eigen huis nog altijd ongeslagen 1899 Hoffenheim, dat op de ranglijst daardoor eveneens over Frankfurt heen klom. De hekkensluiter hield een uur stand, maar moest uiteindelijk buigen door twee treffers van Andrej Kramaric. Omdat de stunt tegen Dortmund geen vervolg kreeg, zit de rode lantaarn nog steviger in de handen van Darmstadt.

FSV Mainz 05 – Werder Bremen 0-2
In de strijd tegen degradatie pakte Werder Bremen op bezoek bij FSV Mainz 05 de eerste punten van 2017. De viervoudig kampioen nam al voor rust een verdiende voorsprong. Na een kwartier kopte de bij een corner volledig vrijgelaten Serge Gnabry raak uit een voorzet van Zlatko Junuzovic. Zeven minuten later scoorde Thomas Delaney op fraaie wijze uit een vrije trap.

Het in eigen huis normaal toch sterke Mainz kon daar pas na rust iets tegenover stellen, maar kreeg de bal niet langs Thomas Wiedwald. De Werder-doelman stond de aansluitingstreffer diverse keren in de weg, waardoor zijn ploeg op gelijke hoogte komt met nummer vijftien Hamburger SV (19 punten) en Wolfsburg (22 punten) nadert. Het gat met Darmstadt bedraagt nu zeven punten.