SV Darmstadt 98: mission impossible met de steun van Obama

Reacties

SV Darmstadt 98 leek dit seizoen lang op weg om de slechtst presterende ploeg van Europa te worden. Een verrassende overwinning op Borussia Dortmund en een flirt met Barack Obama hebben echter voor nieuw elan gezorgd bij de Duitse hekkensluiter. VI-redacteur Lentin Goodijk over de mission impossible van Darmstadt om in de Bundesliga te blijven.

SV Darmstadt 98: mission impossible met de steun van Obama

Afgelopen woensdag kreeg de beheerder van het Twitter-account van Darmstadt ineens een melding op zijn telefoon. De Duitse nummer laatst had een nieuwe volger: Barack Obama. De echte. Wat bleek: de voormalige president van Amerika had lucht gekregen van de transfer van landgenoot Terrence Boyd (foto, rechts) naar Darmstadt en besloot de club maar eens te gaan volgen. Reden genoeg voor de Duitse laagvlieger om groots uit te pakken. Nog diezelfde middag werd Boyd opgetrommeld om een oproep te doen aan de man die zich nog niet zo lang geleden de machtigste ter wereld mocht noemen.

'Beste Barack Obama, ik heb gehoord dat u ons als enige voetbalclub in Europa volgt op Twitter. Dat is een enorme eer voor ons. Nu dat u iets meer tijd voor uzelf hebt, zouden we u willen uitnodigen voor een wedstrijd van ons. We hebben alvast een gepast shirt voor u geregeld. Dus we zien u in het stadion!’'

In aanloop naar het duel met 1899 Hoffenheim komende zaterdag (15.30 uur) drukte trainer Torsten Frings zijn nieuwe fan met een knipoog wel op het hart om ruim van tevoren aan te geven wanneer hij komt. Frings is zelf overigens ook niet onbekend in Amerika. Eén van de schrijvers van de razend populaire serie Breaking Bad maakte bekend dat één van de hoofdpersonages vernoemd is naar de veertigjarige Duitser. Drugsbaas Gustavo Fring dankt zijn naam aan de veertigjarige Frings, die eind december begon aan zijn termijn bij Darmstadt.

Die termijn begon overigens uiterst moeizaam, ondanks het binnenhalen van onder anderen de ervaren Hamit Altintop en Sidney Sam. Na een gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach volgde een beschamende 1-6 thuisnederlaag tegen 1. FC Köln en een 2-0 verliespartij tegen Eintracht Frankfurt. Des te verrassender was de 2-1 overwinning op grootmacht Borussia Dortmund.

De thuisploeg bleef, weliswaar met wat geluk, overeind tegen de achtvoudige Duitse kampioen. Het moet de opmaat zijn voor een mission impossible die de club in de Bundesliga moet houden. Dat lukte vorig seizoen wonderbaarlijk door slechts drie van de laatste tien competitieduels te verliezen. Een dergelijke prestatie is ook dit seizoen nodig om de veilige vijftiende plaats, momenteel bezet door meesterontsnapper Hamburger SV te bereiken.

Dat dromen uit kunnen komen bewees Darmstadt de afgelopen zes jaar door vanuit het vierde Duitse niveau razendsnel op te stomen naar de Bundesliga. Nu is het aan de club de taak om op dat hoogste niveau te blijven. De eerste horde daarvoor is het uitduel met Hoffenheim, de indrukwekkend presterende nummer vijf van Duitsland. Frings is echter niet bang, zo gaf hij aan op de clubsite: 'We moeten net zo moedig spelen als tegen Dortmund en dan komt het goed.' Of om met de woorden van Obama te spreken: Yes we can.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.