Dortmund haalt uit, deceptie Schalke 04, HSV en Werder

Hamburger SV verloor, zonder de zieke Rafael van der Vaart, van het laag geklasseerde FC Augsburg. Ook Schalke 04 en Werder Bremen wisten niet te winnen in speelronde 26 van de Bundesliga. Dat in tegenstelling tot Borussia Dortmund, dat ruim won mede dankzij treffers van Nuri Sahin.

Borussia Dortmund – SC Freiburg 5-1Borussia Dortmund heeft zich zaterdagmiddag knap herpakt tegen SC Freiburg door een achterstand om te buigen in een ruime overwinning. De kwartfinalist van de Champions League begon zwak aan het duel, maar toonde uiteindelijk de uitzonderlijke klasse.

In de Signal Iduna Park kwamen de bezoekers binnen een half uur brutaal op voorsprong door een treffer van Jonathan Schmid. Die Borussen waren tot die tijd geen schim van de ploeg die dit seizoen zo goed presteert in de Champions League. Na de treffer van de Fransman herpakte de ploeg van trainer Jürgen Klopp zich vrij snel.

Nog voor rust wist de nummer twee van de Bundesliga in een tijdbestek van vijf minuten de achterstand om te buigen naar een 3-1 ruststand. Doelpuntenmakers waren Nuri Sahin en Robert Lewandowski (twee treffers, foto onder). Na de rust bepaalden Sahin en invaller Leonardo Bittencourt de eindstand op 5-1. Dortmund behoudt door de ruime winstpartij de tweede plaats in Duitsland met 49 punten uit 26 wedstrijden. De achterstand op koploper Bayern München, dat later deze zaterdag aantreedt tegen Bayer Leverkusen, bedraagt zeventien punten. Freiburg bezet de achtste plaats met 36 punten.

1. FC Nürnberg – Schalke 04 3-0Schalke 04 moest het op bezoek bij 1. FC Nürnberg andermaal zonder de aan zijn knie geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar stellen en dat brak het elftal van trainer Jens Keller op. Met name Jefferson Farfán (foto onder met Michale Bastos) kreeg in de eerste helft tot drie keer toe de mogelijkheid het eerste doelpunt van de middag voor Die Königsblauen te maken.

Waar de Peruviaan telkens miste, schoot Markus Feulner na een half uur wel raak namens Nürnberg. De 31-jarige middenvelder trapte de bal op aangeven van aanvaller Tomas Pekhart langs Schalke-sluitpost Timo Hildebrand. Toen Nürnberg in de tweede helft uit een counter nogmaals raak schoot, was het pleit beslecht. Ditmaal was Alexander Esswein de doelpuntenmaker. Vlak voor tijd bepaalde invaller Mike Frantz de eindstand op 3-0, waardoor Schalke op de vijfde plaats blijft staan met 39 punten. Nürnberg is elfde met vijftien punten minder.

Hamburger SV – FC Augsburg 0-1Hamburger SV heeft zonder de zieke Rafael van der Vaart kostbare punten verspeeld tegen het laag geklasseerde FC Augsburg. De middenvelder moest vlak voor aanvang afhaken vanwege maag- en darmklachten. Bij Augsburg maakte Paul Verhaegh zijn rentree als invaller na een afwezigheid van zeven maanden.

De Nederlander was voldoende hersteld van zijn enkelblessure en zag zijn ploeg in de Imtech Arena binnen tien minuten op voorsprong komen dankzij een doelpunt van Jan Ingwer Callsen Bracker. De verdediger bepaalde met zijn eerste seizoentreffer direct de eindstand tegen Die Rothosen, waar Maximilian Beister vlak voor tijd de rode kaart kreeg.

HSV, waar Jeffrey Bruma in de basis begon, zakt door de nederlaag naar de zevende plaats met 38 punten uit 26 duels. Uit hetzelfde aantal wedstrijden behaalde Augsburg 24 punten en bezet daarmee de zestiende positie in de Bundesliga.

Werder Bremen – Greuther Fürth 2-2Hoewel de voorsprong op de onderste drie ploegen nog altijd riant is, kondigde Werder Bremen-trainer Thomas Schaaf deze week al aan defensiever te willen spelen om niet in degradatiestrijd te geraken. Daardoor was er in het thuisduel met hekkensluiter Greuther Fürth geen plaats voor Marko Arnautovic en Eljero Elia.

Zonder de flamboyante vleugelspitsen kon Werder in de eerste helft echter nauwelijks potten breken tegen Greuther Fürth, dat in de tegenaanval zelfs de betere kansen kreeg. Dat het duel bij rust nog zonder goals was, kwam het thuisspelende Werder op een striemend fluitconcert van het eigen publiek staan. Omdat ook Schaaf besefte dat een middenveld met vier defensief ingestelde spelers wel heel voorzichtig was tegen de nummer laatst van de Bundesliga, bracht hij meteen na rust Arnautovic en Aaron Hunt in het veld. Dat had effect, want Hunt (foto boven) werd gevloerd in het strafschopgebied en schoot de daaropvolgende penalty in de 47ste minuut binnen.

De wisselingen hadden echter ook hun consequenties voor de defensieve zekerheid van Werder, want een kwartier na de openingstreffer had Fürth de wedstrijd volledig omgedraaid. Eerst profiteerde Stephan Fürstner uit een voorzet van Heinrich Schmidtgal van de geboden vrijheid, vervolgens verzilverde Thanos Petsos een vrije trap.

Hoewel Greuther Fürth daarna de defensieve stellingen innam, klampte Werder al gauw aan. Hunt benutte zijn tweede strafschop van de middag, waarna beide teams nog op de overwinning joegen. Hoewel vooral Arnautovic nog gevaarlijk was, bleef het bij 2-2. Werder blijft dertiende met dertig punten, Greuther Fürth staat laatste met vijftien punten.

Overige uitslag1899 Hoffenheim - FSV Mainz 05 0-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.