Dolberg heeft illustere voorgangers bij Ajax

Reacties

Denemarken is de meest vruchtbare buitenlandse voedingsbodem voor Ajax, met de net vastgelegde Kasper Dolberg als nieuwste bewijs.

Dolberg heeft illustere voorgangers bij Ajax

Ajax vaart met Dolberg op het kompas van scout John Steen Olsen, die al twintig jaar ook Denemarken afstruint op zoek naar versterkingen voor de Amsterdamse club. 'Hij gaf ons het dringende advies Dolberg te halen. We zijn dan ook erg blij dat hij bij ons heeft getekend', aldus technisch directeur Marc Overmars.

'Ajax heeft een grote historie, ook met veel Deense spelers', gaf Dolberg zelf uitleg over zijn keuze voor de Amsterdamse club als de volgende etappe in zijn nog prille carrière. De zeventienjarige aanvaller van Silkeborg IF heeft tal van illustere voorgangers, onder wie vijf in de huidige Ajax-selectie.

Dolberg, die in de zomer van 2015 zijn entree maakt in Amsterdam, kan de 25ste Deen worden in de Ajax-hoofdmacht. Met dat aantal is Denemarken met afstand de grootste buitenlandse bron voor de Amsterdammers, gevolgd door België (12 spelers) en Zweden (9).  

Tom Søndergaard had in 1969 de primeur, al was zijn carrière in Amsterdam niet zo sprankelend. Na zes duels verdween de aanvaller naar het Franse FC Metz, maar hij had de toon gezet. Søren Lerby (foto) en Frank Arnesen volgden in 1975 zijn voorbeeld, en groeiden wel uit tot vaste waardes.  

Bij de 23 navolgers van Söndergaard staan meer spelers die bij Ajax naam hebben gemaakt en daaraan mede een mooie transfer dankten. Christian Eriksen, die inmiddels voor Tottenham Hotspur speelt, is de laatste die Amsterdam gebruikte als springplank.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.